Regija

BIH MINISTAR CRNADAK: U 2017. poboljšanje odnosa BiH i Hrvatske

Crnadak je novinarima u Sarajevu kazao kako je tijekom dva dosadašnja susreta sa šefom hrvatske diplomacije Davorom Ivom Stierom potvrđena želja vlada obiju država da se odnosi poboljšavaju i napreduju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u četvrtak kako su vlasti njegove zemlje opredjeljene za jačanje odnosa s Hrvatskom u duhu dobrosusjedstva i naglasio kako u 2017. očekuje rješavanje konkretnih problema koji te odnose opterećuju.

Crnadak je novinarima u Sarajevu kazao kako je tijekom dva dosadašnja susreta sa šefom hrvatske diplomacije Davorom Ivom Stierom potvrđena želja vlada obiju država da se odnosi poboljšavaju i napreduju.

"Detaljno se radi na priptemi zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlade Hrvatske", kazao je Crnadak podsjećajući na raniji načelni dogovor da se ta dugo najavljivana sjednica održati u prvom kvartalu naredne godine.

Dodao je kako je nakana tom prigodom otvoriti konkretna pitanja poput rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, planova za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, sporazuma o europskom partnerstvu te infrastrukturnih projekata.

Crnadak je naznačio kako je pritom za BiH ključno rješavanje pitanja gradnje novog mosta na Savi kod Gradške koji bi povezao dvije zemlje.

"U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom", poručio je Crnadak.

Glavnim izazovom za samu BiH opisao je nastavak europskog puta, odnosno ispunjenje cilja da do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ključni tehnički preduvjet kojega za to valja ispuniti je popunjavanje upitnika Europske komisije s nešto više od tri tisuće pitanja. Na tom praktičnom testu, kako je kazao Crnadak, svi u BiH sada imaju priliku pokazati jesu li doista za europske integracije.

Komentirajući ponovljene najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o novim referendumima uključujući i onaj o mogućoj samostalnosti tog entiteta, ministar vanjskih poslova BiH, koji i sam dolazi iz RS-a, kazao je kako su to neozbiljne izjave.

"Nema tu nikakve ozbiljnosti", kazao je Crnadak zaključivši kako takve priče Dodik plasira kao dio nekih novih političkih i izbornih kampanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Igor Crnadak, bosna i hercegovina, bih, Davor Ivo Stier, rs