Hrvatska

KARLOVAC: Sjećanje na pogibiju ratnog snimatelja WTN-a Živka Krstićevića na današnji dan prije 25 godina

Govoreći o ulozi Turnja u obrani Hrvatske, brigadir Dubravko Halovanić je istaknuo kako je tu, osim Krstičevića, u Domovinskom ratu poginulo još 250 branitelja budući da je to bio mostobran Karlovca i u dalekoj i nedavnoj povijesti, u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu 25. godišnjice pogibije Živka Krstičevića, snimatelja Worldwide Television Newsa (WTN) iz Kanade, na Turnju je u petak na spomenik braniteljima, na kojem je napisano i njegovo ime, položeno cvijeće i zapaljene svijeće, a ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je medijskim djelatnicima koji su "po cijenu vlastitog života" bili spremni širiti istinu o Domovinskom ratu.  

Govoreći o ulozi Turnja u obrani Hrvatske, brigadir Dubravko Halovanić je istaknuo kako je tu, osim Krstičevića, u Domovinskom ratu poginulo još 250 branitelja budući da je to bio mostobran Karlovca i u dalekoj i nedavnoj povijesti, u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

Ministar Tomo Medved rekao je da se trebamo "uvijek sjećati kako je zaustavljen pakleni stroj koji je želio srušiti Hrvatsku".

"Ovdje, na crti obrane grada Karlovca dobra je prigoda da se iskaže zahvalnost hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama, svim domoljubima koji su se stavili na raspolaganje Hrvatskoj u najkritičnijem razdoblju njezinog stvaranja, te da se njihov doprinos čuva u kolektivnoj svijesti sviju nas. Treba naglasiti i ulogu medijskih djelatnika u tome da se cijelom svijetu pokaže što se to događalo u Hrvatskoj i zato im hvala što su bili spremni i po cijenu vlastitog života širiti tu istinu", rekao je Medved.

Najavio je da su u Ministarstvu hrvatskih branitelja pripremili nacrt novog zakona o hrvatskim braniteljima, koji će na javnu raspravu u prvom tromjesečju sljedeće godine i u kojem bi novinari, ratni snimatelji, vatrogasci i medicinsko osoblje zaslužni za stvaranje neovisne Hrvatske imali novo, posebno mjesto.

Član Zbora ratnih izvjestitelja Ivica Sertić rekao je da su se Krstičevićevim snimkama 1991. godine koristile mnoge američke i kanadske TV kuće, a u razmjeni i HRT. Zanimljivo je da se rodio "upravo na rođendan grada Karlovca, 13. srpnja, a posmrtno je dobio i status hrvatskog branitelja", dodao je.

"Dolazili su na Turanj strani novinari jer nisu vjerovali da se ovdje može događati nešto tako strašno i zato je tu bila tako velika opasnost. Krstičević je gotovo svaki dan bio na Turnju jer su često dolazila izaslanstva, od veleposlanika SAD-a Petera Galbraitha do raznih drugih javnih osoba, što sam ja tada zvao ratnim turizmom i ljutio se jer je bilo jasno da dolaze jer ne vjeruju da se tu događa pravi rat", istaknuo je Sertić.

Krstičević je snimio mnogo materijala, postoji dokumentarac o njegovu doprinosu širenju istine o Domovinskom ratu, a taj film, nažalost, završava snimkom i kadrom nekoliko sekundi prije njegove pogibije.

Liječnik Ervin Jančić, danas ravnatelj karlovačke bolnice, rekao je da je kao sudionik Domovinskog rata 25 godina nakon pogibije snimatelja Krstičevića došao posvjedočiti o njegovoj pogibiji od minobacačke granate.  S njim je bio i kolega iz iste TV kuće koji je palu kameru podigao i nastavio snimati. To je snimka koja je ostala u arhivu HRT-a i danas vidimo da je Živko Krstičević bio jači od smrti te ga se i danas sjećamo, dodao je Jančić.

Ministar Medved rekao je u razgovoru s braniteljima kako se zauzima za to da Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrane i Vojni muzej povežu sve centre koji čuvaju istinu o Domovinskom ratu uz Memorijalni centar u Vukovaru, tako i Muzej Domovinskog rata na Turnju. U tom su muzeju izložena oklopna vozila, tenkovi i borbeni zrakoplovi te ostala ratna oprema, što omogućuje mladim naraštajima i turistima da vide kako se stvarala i opremala Hrvatska vojska u Domovinskom ratu, dodao je ministar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turanj, DOMOVINSKI RAT, karlovac, živko krstičević