Scena

TOKIO: Car Akihito uputio možda posljednju novogodišnju čestitku

Ovo je njegovo prvo obraćanje javnosti nakon kolovoza kada je dao naslutiti da više nije tako dobroga zdravlja te izrazio sumnju da će, zbog poodmakle dobi biti u stanju i dalje uspješno obavljati dužnost.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Japanski car Akihito u ponedjeljak je svojim sunarodnjacima uputio tradicionalnu novogodišnju čestitku, koja bi mogla biti posljednja s obzirom na informacije o njegovoj mogućoj abdikaciji.

Ovo je njegovo prvo obraćanje javnosti nakon kolovoza kada je dao naslutiti da više nije tako dobroga zdravlja te izrazio sumnju da će, zbog poodmakle dobi biti u stanju i dalje uspješno obavljati dužnost.

Carska palača izvijestila je da je njegovu govoru prisustvovalo 58.600 ljudi. Neki su isticali japanski zastave izvikujući "Banzai" ili u prijevodu "deset tisuća godina", što znači "dug život".

"Na početku ove godine, svima vam želim sreću i mir, u svijetu i u našoj zemlji", rekao je u govoru održanom s balkona zaštićenog staklom otpornim na metke, koji je prenosila televizija. Oko njega su bili članovi njegove obitelji.

Car je navršio 83 godine i strahuje da bi ga poodmakla životna dob mogla u budućnosti spriječiti u potpunom obavljanju uloge "simbola nacije".

"Nasreću, danas sam dobroga zdravlja, no s obzirom na to da primjećujem da više nisam tako vitalan i da moja forma više nije kao nekada, strahujem da zbog zdravlja neću moći u potpunosti izvršavati svoje zadaće", kazao je u kolovozu.

Iako nije eksplicitno rekao da će abdicirati, Akihito je dao naslutiti da želi dužnosti prepustiti prestolonasljedniku Naruhitu (56). Bio bi to gotovo presedan, jer je posljednjih japanski car koji je abdicirao bio Kokaku 1817.

Abdikacija cara nije predviđena japanskim zakonima i da bi se to dogodilo potrebno je izmijeniti ustav.

To bi moglo izazvati širu raspravu o ulozi cara u Japanu i zakona o nasljeđivanju. Po zakonu prijestolje može naslijediti samo muški potomak, no Liberalna demokratska stranka, akademici i političari zalažu se za to da se to promijeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokio, japanski car, car akihito, japan