Hrvatska

ANDREJ PLENKOVIĆ OTVORENO O TEMAMA: Stav Vlade o Ini je jedinstven; sastat ću se s Bernardićem i razgovarat o INI; o prijedlogu branitelja nije bilo riječi s Mostom

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa zastupnicima iz Republike Hrvatske u Europskom  parlamentu, u mandatu od 2014. godine.

Neki od zastupnika koji su bili na susretu su Tonino Picula, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Biljana Borzan.

Sastanak je održan na moju inicijativu, kazao je premijer Plenković. Vrijeme održavanja ovoga sastanka je vrlo dobro. Sastanak je vrlo koristan jer je na početku druge polovice mandata. Kao što znate ovaj mandat traje pet godina, do sredine 2019. godine. Činjenica da je ovo prvi susret predsjednika Vlade sa zastupnicima u EP-u, a ja sam treći premijer otkad su zastupnici izabrani, mislim da dovoljno govori. Želim održavati kontinuirani dijalog sa zastupnicima u EP-u. Njih 11 ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu EU-a. Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su na dnevnom redu europskih institucija, kazao je između ostalog premijer.

Dubravka Šuica je zahvalila premijeru u ime Europske pučke stranke što su se zastupnici prvi put u tri godine sastali. Susret smatra od neprocjenjive važnosti. Mi predstavljamo građane Republike Hrvatske, ali naravno istovremeno predstavljamo ono što ova Vlada radi. Puno je tu tema, kazala je Šuica i napomenula kako smatra da je Europska unija malo poljuljana, ali nije ugrožena. Stoga ovaj populizam koji je na sceni želimo otkloniti, dodaje.    
Tonino Picula pozdravio je format premijera sa zastupnicima u Europskom parlamentu. No treba pozdraviti i sadržaj o onome o čemu smo sat vremena raspravljali. Druga polovica našeg mandata teče, a već sada se lako može prepoznati da EU ne izgleda onako kako je izgledala u trenutku kada smo izabrani u EP, izjavio je Picula.

Premijer nije želio puno govoriti o putovanju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD o kojem javnost ima vrlo malo informacija. 

"Prepustio bih Uredu predsjednice da komentira te teme. No, siguran sam da će za posjeta Americi za Hrvatsku voditi važne i korisne razgovore", kazao je Plenković. Plenkvić je komentirao i slučaj bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji treba raditi u Nizozemskoj, a planira i dalje koristiti osiguranje čiji trošak bi mogao biti hrvatskim poreznim obveznicima. - Tu vrstu zaštite ima relativno uski krug osoba nakon prestanka mandata. Bivši dužnosnik uvijek se vlastitom odlukom može odreći te zaštite. Vidjet ću što je najprimjerenije, komentirao je Plenković.


Plenković: U vezi s otkupom Molovih dionica Ine Vladin stav je jedinstven

Na pitanje premijeru je li s Mostom usuglašen stav u vezi s otkupom Ininih dionica od Mola, Plenković je kazao da u ime Vlade može reći da je stav Vlade jedinstven. Kolega Dobrović danas će izvijestiti javnost o stavovima njegovoga ministarstva (zaštite okoliša i energetike). Model koji sam predstavio krajem prošlog tjedna je najprimjereniji i najkorisniji model kako bismo otkupili Molove dionice Ine. Smatramo da je inicijalna javna ponuda za dionice HEP-a 25 minus jedan posto način na koji će Hrvatska ostvariti punu kontrolu dvije ključne energetske kompanije - i HEP-a i Ine. Na taj način priskrbit ćemo sredstava za otkup, a bez kreiranja novog javnog duga, izjavio je Plenković.

O odnosu branitelja i HEP-a nije bilo riječi s Mostom  

Što se tiče očekivanja branitelja da se u braniteljski fond prebaci 7% HEP-ovih dionica, Plenković je kazao da je ovo Vlada koja je braniteljima dala posebnu pozornost. Ministar Tomo Medved radi u jednom partnerskom duhu s braniteljskim udrugama na nacrtu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji bi objedinio ono što danas imamo u nizu zakonskih tekstova. Kada je riječ o zakonskom okviru za ovu inicijalnu ponudu, Zakon o privatizaciji HEP-a, mi ćemo sva pitanja koja su na dnevnom redu staviti na stol. O ovome detalju detalju, kojega ste vi spom enuli, s našim partnerima iz Mosta nije bilo riječi, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje.

Razgovarat ćemo i sa SDP-om i s ostalim političkim strankama o Ini

Odgovarajući na pitanje je li dobio pismo predsjednika SDP-a Davora Bernardića i hoće li se s njime sastati u vezi pitanja Ine i energetske sigurnosti, premijer je odgovorio da po njegovom sudu ova tema zahtijeva široki politički konsenzus. S kolegom Bernardićem sam se vidio nekoliko puta otkad je izabran, poslao mi je pismo, nakon što sam ja također njemu čestitao na izboru. Za razliku od ranije prakse koja je postojala sa strane SDP-a, mislim da imamo puno zajedničkih tema. Razgovarat ćemo i sa SDP-om i s ostalim političkim strankama i o Ini i načinu i modelu kako da otkupimo Molove dionice Ine, kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europarlamentarci, sdp, hep, branitelji, ina, andrej plenković