Energetika

GORUĆE PITANJE: Ministar Kuščević zadovoljan što je plan gospodarenja otpadom na sjednici Vlade

'Plan gospodarenja otpadom našao se na Vladi, što znači da ste se uspjeli dogovoriti jer znamo da ste Vi bili prvi koji je imao neke zamjerke oko toga', ustvrdili su novinari tražeći izjavu ministra Kuščevića pred početak sjednice Vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak kako je zadovoljan da se plan gospodarenja otpadom našao na sjednici Vlade, dodavši da predstoji veliki posao, usklađenje prostornih planova, no uvjeren je da će se sve na  vrijeme napraviti.

'Plan gospodarenja otpadom našao se na Vladi, što znači da ste se uspjeli dogovoriti jer znamo da ste Vi bili prvi koji je imao neke zamjerke oko toga', ustvrdili su novinari tražeći izjavu ministra Kuščevića pred početak sjednice Vlade.

Upitan jesu li uspjeli nadići razlike u mišljenju, ministar graditeljstva je rekao kako je to potvrda da struka uvijek pobjeđuje.    

"Evo zadovoljan sam da se danas plan gospodarenja otpadom našao na sjednici Vlade, da će biti usvojen, pred nama je veliki posao, usklađenje prostornih planova i ja sam uvjeren da ćemo sve na vrijeme točno napraviti", dodao je.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević najavio je u srijedu da će se na užem kabinetu Vlade odlučiti ide li novi plan gospodarenja otpadom u zakonsku proceduru, napomenuvši da bi taj plan mogao stvoriti dosta problema lokalnim samoupravama.

U jučerašnjoj emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Kuščević je, naime, pojasnio da će novim planom gospodarenja otpadom lokalne samouprave morati  stvoriti prostorne planove za smještaj 90 reciklažnih centara, umjesto za 22.  

Naglasio je kako on ne može ulaziti u stručnost samog plana gospodarenja otpadom iz pogleda gospodarenja otpadom, zbrinjavanja, razvrstavanja i slično, odnosno da je to posao koje mora odraditi Ministarstvo zaštite okoliša, razne druge udruge koje se bave tom problematikom. No, problem Ministarstva graditeljstva je, po njemu, u tome što su s prethodnim planom gospodarenja otpadom bila planirana 20, 21 ili 22 reciklažna centra za zbrinjavanje otpada.

Vezano uz Prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita, naglasio je da se zakonom, a što je, kaže, novost, dopušta i kupnja rabljenih nekretnina, što bi po njemu trebalo pobuditi kupnju stanova u manjim sredinama. Druga je velika novost da će za svako novorođeno ili usvojeno dijete, u razdoblju sufinanciranja, dakle četiri godine, Vlada produžiti sufinanciranje za dodatne dvije godine.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plan gospodarenja otpadom, ministarstvo graditeljstva, Lovro Kuščević, vlada