Hrvatska

PODRAVINA: U Koprivničkoj bolnici 14 oboljelih od gripe, zabranjeni posjeti

Značajno je da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjenu epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U koprivničkoj Općoj bolnici do četvrtka je registrirano 14 pacijenata s dijagnozom ili sumnjom na gripu (sy. Influenze) pa se primjenjuju posebne mjere, što uključuje i zabranu posjeta bolesnicima hospitaliziranim na odjelima te bolnice.

Očekuje se da će mjere proglašene zbog sezone gripe trajati do dva tjedna ili do opoziva, navode u četvrtak u priopćenju iz koprivničke  Opće bolnice  „ Dr. Tomislav Bardek“.

Za pojavnost influenze u populaciji Koprivničko-Križevačke županije informacije se mogu dobiti u Zavodu za javno zdravstvo Županije, dodaje se.

Hrvatsku pogodila epidemija gripe visokog intenziteta

Iz  Nacionalnog centra za influencu u Zagrebu kažu da je Hrvatsku ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje.

Laboratorijski je potvrđeno tisuću slučajeva oboljelih od gripe, koja je u tjednu uoči Nove godine odnijela dva života - u Zagrebu i Splitu, rekao je Hini u utorak voditelj Nacionalnog centra za influencu dr. Vladimir Draženović.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, kaže dr. Draženović. 

Značajno je da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjenu epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

I u splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) u srijedu su uvedene mjere koje zbog epidemije gripe ograničavaju posjet bolesnicima, a građane sa simptomima gripe upozorava se da bez prijeke potrebe ne dolaze u posjet bolesnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

podravina, gripa, epidemija gripe, koprivnica, split