Regija

KOORDINIRANO S BEOGRADOM: Ministar vanjskih poslova BiH optužio hrvatsku predsjednicu za 'prijetnje' i 'podcjenjivanje RS'

'Izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u kojoj sa omalovažavanjem govori o RS je u suprotnosti s politikom razvoja dobrosusjedskih odnosa i potpuno je neprihvatljiva.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak optužio je u četvrtak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da "šalje prijeteće poruke" i "ugrožava stabilnost u regiji", a sve zbog njenih ocjena o politici koju vode vlasti u Republici Srpskoj.

"Izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u kojoj sa omalovažavanjem govori o RS je u suprotnosti s politikom razvoja dobrosusjedskih odnosa i potpuno je neprihvatljiva. RS je sastavni dio BiH i kao što sve institucije u BiH na svim razinama poštuju Hrvatsku, očekujemo da se glavne institucije Hrvatske s istim poštovanjem odnose prema Bosni i Hercegovini, kao i prema RS i Federaciji BiH", stoji u Crnatkovoj pisanoj izjavi dostavljenoj Hini.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije naveo je kako pritom misli na izjave hrvatske predsjednice od 11. siječnja, što se zapravo odnosi na njen intervjuu kojega je dala HTV-u, emitiranom u srijedu navečer u emisiji "Iza zavjese".

"Realno gledajući RS se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju", izjavila je hrvatska predsjednica gostujući u programu HTV-a.

Istaknula je tom prigodom kako 9. siječnja 1992. nije dan nastanka RS, kako se to pokušava predstaviti u Banjoj Luci, nego da je ona rezultat Daytonskog sporazuma iz 1995. godine.

"Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat, nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara", kazala je među ostalim Grabar-Kitarović.

Za ministra Crnatka te su konstatacije neprihvatljive.

"Posebno je zabrinjavajuće što predsjednica Hrvatske šalje poruke u prijetećem tonu i na taj način potiče tenzije u regiji. U komunikaciji među susjedima i prijateljima nema mjesta porukama u kojima se 'netko spušta na zemlju" i u kojima se nekome poručuje da je falsifikat", napisao je Crnadak, koji je član Partije demokratskog progresa (PDP) sa sjedištem u Banjoj Luci, i čiji je počasni predsjednik Mladen Ivanić, aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Crnadak je istaknuo kako su upravo u tijeku intenzivne pripreme zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH, koja bi trebala dovesti do rješavanja konkretnih problema, ali i posati poruku razvoja dobrih odnosa između dvije zemlje.

"Podcjenjivanje RS od predsjednice Hrvatske, kao i nedavno od ministra (Vlahe) Orepića se ne smije nastaviti jer sa onima koji vrijeđaju i prijete nemamo o čemu razgovarati", zaprijetio je pak sam Crnadak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, Banja Luka, sarajevo, RS, BIH, Igor Crnadak