Zagreb

Andrija Mikulić: "Spalionica na Resniku je problem, a ne rješenje"

Od razvrstavanja, preko moguće sortirnice na Resniku pa sve do toplane na Savica-Šancima koja je u blizini Jakuševca- rješenja je mnogo. Puno prihvatljivijih. Puno realnijih. Puno učinkovitijih.

Piše: PolitikaPlus

Budući da se ponovno pokrenulo pitanje gradnje tzv. spalionice na Resniku, imam potrebu ponoviti stav iza kojeg sam prije nekoliko godina stao osobno, i u ime svoje stranke.

Naime, gradnja spalionice na Resniku, kako je predviđeno u Prostornom planu Grada Zagreba, realno je problem, a ne rješenje. Takvo bi postrojenje za termičku obradu, kolokvijalno nazvano spalionicom, bilo predviđeno za 'spaljivanje' između 300 i 400 tisuća tona otpada. Kada uzmemo da bi stvarnim stvaranjem uvjeta za razvrstavanje otpada, godišnje prema svim analizama proizvodili otprilike 60 tisuća tona otpada, onda je jasno da spalionica na Resniku sa 6 puta većim kapacitetom nije nikakvo rješenje jer sanacija mulja iz pročistača ne smije u ovom slučaju određivati smjer djelovanja i odabira metoda.

Svaki veliki problem u Gradu Zagrebu traži sustavan pristup rješavanja, pa tako i otpad. Postojeće odlagalište na Jakuševcu ima puno veću predispoziciju da se poveže s tamošnjom toplanom te da stvarno iskoristimo otpad za proizvodnju energije koja bi zasigurno dovela do smanjivanja računa svim građanima. Struka je ta koja uvijek mora imati zadnju riječ kod ovakvih pitanja, jer će ona najbolje znati odrediti koje rješenje, kakvo postrojenje i u kojim uvjetima može služiti Zagrepčanima, a da pritom ne narušava niti njihovo zdravlje niti okoliš.

Ponavljam, cjeloviti pristup je nužan. Zagrepčanima treba zaista omogućiti sve uvjete da razvrstavanje otpada bude dio njihove svakodnevice, a ne nečija želja ili molba. Od razvrstavanja, preko moguće sortirnice na Resniku pa sve do toplane na Savica-Šancima koja je u blizini Jakuševca- rješenja je mnogo. Puno prihvatljivijih. Puno realnijih. Puno učinkovitijih.

 

dr.sc. Andrija Mikulić

predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Andrija Mikulić, spalionica otpada, resnik