Hrvatska

MALO DOGAĐANJA NA USPAVANOJ HRVATSKOJ DESNICI: Ujedinjenje HKS-a i Akcije za bolju Hrvatsku

'Velika mi je čast da mogu potpisati ujedinjenje HKS-a i ABH s gospodinom Cvrtilom i strankom s kojom dijelimo temeljne vrijednosti hrvatske desnice, a to su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje', rekla je Tomašić.

FOTO: Konzervativci.hr
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i eurozastupnica Ruža Tomašić i predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) Željko Cvrtila potpisali su u subotu u Europskom domu u Zagrebu Deklaraciju o ujedinjenju dviju stranaka, priopćeno je iz HKS-a.

Riječ je o prvom  ujedinjenju dviju stranaka srodnih svjetonazora i programa na desnoj političkoj sceni u Hrvatskoj, koju su u posljednjih dvadeset godina obilježile podjele i razjedinjenost konzervativnog biračkog tijela. Cilj ujedinjenja je postavljanje temelja daljnjem ujedinjavanju političkih opcija koje dijele isti konzervativni i domoljubni svjetonazor,  istaknuto je na konferenciji za novinare u povodu potpisivanja Deklaracije.

"Velika mi je čast da mogu potpisati ujedinjenje HKS-a i ABH s gospodinom Cvrtilom i strankom s kojom dijelimo temeljne vrijednosti hrvatske desnice, a to su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje", rekla je Tomašić.

Ocijenila je da Hrvatska mora imati jaku desnu opciju s obzirom na jačanje globalizacijskih procesa u svijetu.

"Usporedno s jačanjem globalizacije jačaju i desne i konzervativne stranke jer je kod ljudi sve snažnija svijest da treba očuvati svoju naciju i tradiciju. Smatram da je ovo ujedinjenje povijesni trenutak na desnom političkom spektru u Hrvatskoj. Ponosna sam što sam dio toga", zaključila je predsjednica HKS-a Tomašić.

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku, Željko Cvrtila, rekao je kako je do ujedinjenja s HKS-om došlo nakon niza neuspjelih pokušaja s drugim desnim političkim opcijama.  "Nismo od toga odustali jer znamo da svaka nova politička opcija na desnici znači samo jedno - uništavanje političke desnice. Oni koji  to rade, rade to zlonamjerno ili zato što ne znaju, no poruka je jasna - tko god se nije spreman fuzionirati i timski djelovati teško će uspjeti u ostvarenju naših ciljeva i programa koji su na domoljubnoj političkoj sceni uglavnom isti", rekao je Cvrtila.

Izrazio je zadovoljstvo što se ABH uspio dogovoriti s HKS-om i, kako je rekao,  "napravili korak dalje u procesu ujedinjenja desnice".

Cvrtila je na konferenciji za novinare najavio da su u tijeku pregovori s još jednim brojem političkih opcija koje su, naglasio je, "svjesne političkog trenutka u Hrvatskoj i činjenice da se jedino zajedničkim snagama može nešto postići. Neki su već spremni pristupiti, a od nekih još čekamo konačnu odluku", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

desnica, AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU, HKS, ujedinjenje stranaka