Hrvatska

IVAN ĐIKIĆ: Nisam bio savjetnik ministru Jovanoviću

Tom izjavom, smatra Đikić, 'ministar Barišić želi poručiti javnosti da, bez obzira na dokazano plagiranje, on nije odgovoran jer njegovo je razotkrivanje dio nekakve političke borbe'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić opovrgnuo je u ponedjeljak navode da je bio savjetnik bivšem ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću te ponovno pozvao na nultu toleranciju na plagiranje u Hrvatskoj.

Odgovarajući na izjavu ministra Barišića da se "doktor Đikić jasno opredijelio i uključio u politički obračun" implicirajući pritom da je bio savjetnik ministra Jovanovića, Đikić je u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu istaknuo da nikad nije bio "savjetnik ministru Jovanoviću niti bilo kojem drugom političaru u Hrvatskoj i svijetu".

Tom izjavom, smatra Đikić, "ministar Barišić želi poručiti javnosti da, bez obzira na dokazano plagiranje, on nije odgovoran jer njegovo je razotkrivanje dio nekakve političke borbe".

Đikić u pismu ističe kako je "u zadnjih tjedan dana upoznat s mnogim slučajevima u kojima su građani Hrvatske prikupili i poslali konkretne i provjerene informacije u institucije odgovorne za sankcioniranje plagiranja".

Službeni odgovori na konkretne slučajeve u velikoj većini izostaju, za počinitelje posljedica nema, a oni koji prijavljuju plagijatore budu izolirani, medijski napadani, kažnjavani ili sprječavani u profesionalnom napredovanju, upozorava Đikić ističući da trenutačna situacija "razara vrijednosti koje mladi u Hrvatskoj trebaju za budući život i rad".

Dijelom zbog toga mnogi mladi stručnjaci, a i cijele obitelji s djecom, odlaze u druge zemlje, smatra Đikić.

"Realnost je takva da plagijatori svih boja (od raznih političkih stranaka do nestranačkih dužnosnika) danas službeno rade na nekim od najodgovornijih javnih funkcija u Vladi, Saboru, sudstvu, sveučilištima, školama, bolnicama i drugim institucijama u Republici Hrvatskoj. Plagiranje ne poznaje granice i šteti razvoju svake institucije u kojoj se tolerira", ističe Đikić.

Stoga, kako navodi, premijeru i predsjedniku Sabora još jednom upućuje apel da pošalju "javnu i glasnu poruku o nultoj toleranciji na plagiranje u Republici Hrvatskoj", dodajući kako imaju "šansu (i odgovornost) biti prvi političari u Hrvatskoj koji će početi rješavati taj ozbiljan problem Hrvatske".