Turizam

LIKA: Prosvjed protiv ukidanja stanice Vrhovine na linijama nagibnog vlaka

Mještanima Vrhovina nagibni je vlak bio jedini dnevni oblik javnog prijevoza, stajao je u 11.30 sati u pravcu Splita i u 18.30 u pravcu Zagreba, dok ostali putnički vlakovi dolaze samo noću, u 1.30 i u 5 sati.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odlukom Hrvatskih željeznica nagibni vlak s početkom ove godine ne staje više na željezničkoj postaji Vrhovine, no tu odluku građani ne prihvaćaju te se ovih dana prikupljaju potpisi na peticiju za izmjenu odluke.

Načelnik općine Milorad Delić u četvrtak je Hini izjavio da osim oko tisuću potpisa imaju i argumente koji ukazuju na obostrani interes i građana i HŽ-a da se i ubuduće putnicima omogući da koriste nagibni vlak na toj postaji.

Prije svega riječ je o turistima, onima koji posjećuju Nacionalni park Plitvička jezera jer je to Plitvicama najbliža željeznička postaja, ali i tzv. adrenalinskim turistima koji će dolaziti na već sagrađenu žičaru zvanu "ZIP line Rudopolje" i budući veliki Sportsko-rekreacijski centar "Bijeli vrh", koji će osim šest kilometara ZIP linea imati i skijalište sa žičarom te 80 kilometara biciklističkih staza.

"U Rudopolju kod Vrhovina je sada najduži ZIP line u Europi, 1,7 kilometara dugačak spust žicom iznad kuća i pašnjaka, a nalazi se nekoliko stotina metara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Radovi su u cijelosti gotovi, ZIP line je u funkciji, ali će otvorenje biti upriličeno za Uskrs", najavio je Delić.

Mještanima Vrhovina nagibni je vlak bio jedini dnevni oblik javnog prijevoza, stajao je u 11.30 sati u pravcu Splita i u 18.30 u pravcu Zagreba, dok ostali putnički vlakovi dolaze samo noću, u 1.30 i u 5 sati. To znači da učenici, studenti i razni zaposlenici koji se školuju ili rade u raznim gradovima, sada više nemaju mogućnost da tijekom dana dođu na vikend u svoju Liku, osim ako netko otiđe po njih automobilom u Ogulin, Karlovac ili Gospić.

Skupljanje potpisa nije organizirala općina, već udruga "Rudopolje moje" u kojoj ističu kako je odluka HŽ-a suprotna Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine za područje Like, odnosno Otočca, Vrhovina i NP Plitvička Jezera. Općina je prihvatila tu inicijativu te će se u ponedjeljak obratiti HŽ-u svojim zahtjevom za promjenom odluke i prikupljenim potpisima, te tražiti sastanak o tom zahtjevu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagibni vlak, ličko senjska županija, HRVATSKE ŽELJEZNICE, , lika, vrhovine