Hrvatska

Goran Habuš: Dok sam čekao s ispruženom rukom, iz HDZ-a dolazili ultimatumi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon što ga je čelnik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan nedavno pozvao na zajedničko sastavljanje novog prijedloga gradskog proračuna, HNS-ov gradonačelnik Goran Habuš u petak je poručio da je i njega i HDZ čekao "s ispruženom rukom" za dogovor, ali su ga dočekali ultimatumi, pa je zaključio da je HDZ-u stalo samo do promocije.

 Prvi čovjek varaždinskog HDZ-a u četvrtak je rekao kako HDZ ima svoje viđenje proračuna te će tražiti vrlo jasne stvari da se uvrste u proračun ako gradonačelnik želi da HDZ podrži njegov prijedlog. Nužnim, među ostalim, smatra reorganiziraju i sistematizaciju radnih mjesta u gradskoj upravi, novu mrežu dječjih vrtića i osnovnih škola, smjenu direktora komunalnog poduzeća Varkom i Tehnološkog parka, te ističe kako se tek tada može razgovarati o proračunu.

 Habuš mu, pak, u petak odgovara kako ga njegove izjave neće pokolebati u namjeru da Grad Varaždin ipak dobije proračun za 2017. godinu. "I dok sam ja čekao ispruženom rukom, s druge strane su me dočekali neodgovoreni telefonski pozivi i neodrživi ultimativni zahtjevi, koje su kroz medije Habijan i HDZ postavili kao preduvjete da dođe do razgovora o proračunu. Takva promjena stava potvrda su moje ranije procjene da njima zapravo nije stalo do proračuna, a samim time i do općeg dobra za građane", rekao je Habuš. HDZ-ovce je prozvao da "natezanjem oko proračuna žele u kampanji samo doći do promocije", te da zahtjevi za smjene direktora nemaju nikakve veze s proračunom.

 Za traženu reorganizaciju gradske uprave i dijeljenje upravnih odjela kazao je kako je to proces koji zahtjeva više vremena, kao i postavljanje nove mreže dječjih vrtića i osnovnih škola. "Sve mi to govori da Damir Habijan zapravo nedovoljno poznaje sustav lokalne samouprave i metodologiju donošenja proračuna. No, ja i dalje ostajem kod svog prijedloga da u proračunu osiguramo sredstva za konkretne projekte s kojima se ne može čekati, a sve ostalo se doista može početi rješavati s novim sazivom Gradskog vijeća", zaključio je Habuš.

 Grad Varaždin trenutno je na privremenom financiranju do kraja ožujka, jer Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog proračuna za 2017. godinu, a gradonačelnik Habuš najavio je da se neće kandidirati na redovnim izborima u svibnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Goran Habuš, hdz, gradonačelnik, varaždin, PRORAČUN