Hrvatska

Splitska zračna luka: Noć otvorenih vrata HRZ i PZO- atraktivan letački program

FOTO: Radioimotski
Piše: PolitikaPlus/Hina

Gotovo deset tisuća posjetitelja bilo je u petak poslijepodne u splitskoj Zračnoj luci Resniku, gdje je izloženo deset vojnih zrakoplova, helikoptera i kanadera, te tri helikokoptera aeroklubova iz Splita i Sinja u sklopu Noći otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane koja se prvi put održava u Splitu kao dio tradicionalne Noći muzeja u Hrvatskoj.

U letačkom programu poslijepodne nazočne je oduševila akrobatska skupina "Krila Oluje" čijih je šest zrakoplova iznad njih izvodilo atraktivne vodoravne i okomite okretaje, što je popraćeno burnim pljeskom.  Voditelj programa akrobatsku skupinu "Krila Oluje" nazvao je "zrakoplovnim ambasadorima Republike Hrvatske" jer ona svoje letačke programe, osim u Hrvatskoj, izvodi i u inozemstvu.


 Zrakoplov "Zlin", koji služi za uvježbavanje pilota, među ostalim je izveo i "leđno letenje", što je publika nagradila pljeskom. Helikopter M8  izveo je  "piruete" i brzo zaustavljanje u zraku, a helikopter "Bell" tzv. "obrušavanje", to jest okomito spuštanje prema zemlji. Protupožarni kanader među ostalim je demonstrirao ispuštanje vode, a voditelj programa je istaknuo kako su kanaderi u Hrvatskoj "udarna snaga gašenja požara", a  povremeno pomažu gasiti požare i u inozemstvu, kao što su to nedavno činili u Izraelu.


Svi piloti koji su sudjelovali u letačkom programu, kako je rečeno, obuku su završili u Hrvatskoj i "proizvod" su Oružanih snaga Hrvatske.
U letačkom programu bilo je najavljeno da će sudjelovati i migovi, ali oni, kako je rečeno, zbog magle u Zagrebu, nisu mogli poletjeti prema Splitu.
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je također bio na letačkom programu, izjavio je novinarima da je to "veličanstvena manifestacija" te kako je "velika stvar" što se održava u Splitu.


Noć otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane dosad je dva puta održana u Zemuniku, a ove se godine prvi put održava u Splitu.


Na promotivnom pultu tijekom poslijepodnevnog dijela manifestacije mladima su se dijelile informacije o mogućnostima školovanja za vojne pilote i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 Noć otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane nastavit će se večeras, kada će se na pisti splitske Zračne luke izložiti vojna tehnika na kojoj lete hrvatski piloti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

resnik, zrakoplovi, helikopteri