Zdravlje

STUDIJA: Depresivne osobe podložnije su obolijevanju od nekih vrsta raka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolijevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje provedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Wellesu.

Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju riječ o leukemiji, raku prostate ili raku probavnog sustava (debelog crijeva, gušterače i jednjaka).

Znanstvenici ističu da je riječ o statističkim podacima, što ne znači da je uzročno-posljedična veza između nekih psihičkih poremećaja i raka nužna.

No rezultati idu u prilog brojnim indicijama o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, stoji u članku objavljenom u časopisu British Medical Journal (BMJ) u kojem se iznosi i podatak po kojemu su simptomi depresije i tjeskobe povezani s povećanim rizikom od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Dosad je povezanost spomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, objasnili su britanski znanstvenici s londonskog University Collegea, sveučilišta u Edinburghu i sveučilišta u Sydneyu.

Tim znanstvenika predvodio je epidemiolog s University Collegea, David Batty, koji je analizirao podatke iz 16 ranije provedenih studija.

Od 163.363 osobe u dobi od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tijekom studije.

Znanstvenici su se u istraživanju osobito usredotočili na vrste karcinome povezane s načinom života i one koji ovise o hormonima.

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonalna neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprečava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem obrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka. Zamijetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i pretilosti, trima faktorima koji pridonose razvoju raka.

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80 posto slučajeva umirali od raka debelog crijeva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno oboljelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj oboljelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od prosjeka.

Znanstvenici ne isključuju ni obratnu uzročno-posljedičnu vezu, a to znači da su depresiju prouzročili simptomi još nedijagnosticiranog raka.

Dr. Batty kaže da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila iznesena povezanost i pretpostavke se objasnile u širem kontekstu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, STUDIJA