Kultura

NOVI ALBUM: Maestralna izvedba Zagrebačke filharmonije na albumu 'Sunčana polja'

'Sunčana polja' simfonijska je pjesma, ujedno i najpoznatije djelo istaknutog hrvatskog skladatelja i pedagoga Blagoje Berse koje je Zagrebačka filharmonija praizvela 1920. godine pod ravnanjem Milana Sachsa.

Piše: PolitikaPlus

"Sunčana polja" naziv je novog albuma Zagrebačke filharmonije objavljenog u izdanju Croatia Recordsa. Album je snimka koncerta izvedenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, od 7. do 9. lipnja 2016. na kojemu su izvedena značajna djela velikih hrvatskih skladatelja – "Sunčana polja" i "Idila za orkestar" Blagoja Berse, "Istarska suita" Natka Devčića te "Simfonijsko kolo" Jakova Gotovca. Filharmonijom je dirigirao maestro Pavle Dešpalj.

"Sunčana polja" simfonijska je pjesma, ujedno i najpoznatije djelo istaknutog hrvatskog skladatelja i pedagoga Blagoje Berse koje je Zagrebačka filharmonija praizvela 1920. godine pod ravnanjem Milana Sachsa. "Idila za orkestar, op. 25b" orkestralna je skladba koja je jedno od najizvođenijih djela hrvatskih skladatelja uopće. "Istarska suita", Devčićevo najpopularnije djelo, praizvela je Zagrebačka filharmonija 1948. godine, a temelji se na izvornim istarskim napjevima. "Simfonijsko kolo" prvo je Gotovčevo orkestralno djelo, a praizvela ga je Zagrebačka filharmonija 1928. pod ravnanjem Krešimira Baranovića. Kolo je od početka svojeg koncertnog života obišlo mnoge države pa čak i kontinente, a često je bilo upotrebljavano i kao baletna glazba.

Zagrebačka filharmonija promotor je hrvatske glazbene umjetnosti u svijetu. Daleke 1871. godine počela je profesionalna orkestralna aktivnost u Zagrebu, a 1920. orkestar je dobio ime koje i danas nosi. Čitavo to vrijeme u hrvatsku je prijestolnicu donosio najbolju klasičnu glazbu koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Novu eru u povijesti orkestra obilježava novi umjetnički polet, zapažena glazbena postignuća, kao i veliki koncertni i diskografski projekti koje planiraju u budućnosti. Pavle Dešpalj, dirigent i skladatelj, potpredsjednik je HAZU-a, a uz mnoge visoke funkcije koje je obnašao, od 2004. do 2010. godine te od listopada 2014. počasni je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije.

Album "Sunčana polja" možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

croatia records, zagrebačka filharmonija, Sunčana polja, novi album