Kultura

OBJAVLJENA 1977.: Knjiga 'Eshatologija' Josepha Ratzingera prvi put na hrvatskom jeziku

Balta je podsjetio da je ta knjiga prvi put objavljena 1977. godine, doživjela je mnoga izdanja i prijevode, a sada je prvi put dostupna i hrvatskim čitateljima u izdanju nakladničke kuće Verbuma.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjiga "Eshatologija", za koju je autor Joseph Ratzinger, papa emeritus Benedikt XVI., rekao kako je to njegovo "najbolje razrađeno djelo", prvi put je objavljena na hrvatskom jeziku u izdanju nakladne kuće Verbuma u Splitu, gdje je u četvrtak i predstavljena.

"Joseph Ratzinger jedan je od najvećih živućih teologa, a knjiga 'Eshatologija' smatra se njegovim najznačajnijim znanstvenim radom koji je i on sam opisao kao svoje najbolje razrađeno djelo", rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Podsjetio je da je ta knjiga prvi put objavljena 1977. godine, doživjela je mnoga izdanja i prijevode, a sada je prvi put dostupna i hrvatskim čitateljima u izdanju nakladničke kuće Verbuma.

"Svojim sveobuhvatnim sadržajem i briljantnom razradom ova Ratzingerova knjiga do dana današnjega ostaje priznata kao vodeća literatura ne samo za proučavanje 'posljednjih stvari', tj. smrti, raja, pakla, čistilišta i konačnoga suda, nego i same biti kršćanstva i smisla kršćanskoga vjerovanja. Nepolemički, ali vrlo smiono, strogo znanstveno, ali duboko ukorijenjeno u objavi i tradiciji, papa Benedikt ulazi u raspravu sa svim relevantnim filozofskim i teološkim autorima te razlaže teologiju smrti, objašnjava besmrtnost duše i uskrsnuće mrtvih te Kristov ponovni dolazak", objasnio je Balta.

Dodao je kako Ratzinger u toj knjizi vrlo detaljno tumači i nauk o paklu, čistilištu i raju spajajući te stvarnosti s teologijom nade i vjere u budućnost.

"Iako od golema teološkog značenja, ova je knjiga puno više od akademskoga razmatranja. Budući da sadržava autentični kršćanski pogled na ključna ljudska pitanja života i smrti, ona će nesumnjivo biti vrlo korisna svima onima koji traže odgovore na pitanja smisla koja iz temelja oblikuju ljudski život i ponašanje", ocijenio je Balta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nova knjiga, benedikt XVI, Joseph Ratzinger, eshatologija