Hrvatska

Andrej Plenković: 'Imam talasemiju minor': Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utječe na obnašanje moje premijerske dužnosti.

'Obveze služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednjoškolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina. Tijekom liječničkog pregleda konstatirano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor', rekao je Plenković.

Piše: PolitikaPlus

'Obveze služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednjoškolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina', kaže premijer

Premijer Andrej Plenković zbog urođene je anemije oslobođen služenja vojnoga roka u JNA.

"Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utječe na obnašanje moje premijerske dužnosti. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim razjasniti tu situaciju pred hrvatskom javnosti", izjavio je za Nacional premijer Plenković.

"Obveze služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednjoškolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina. Tijekom liječničkog pregleda konstatirano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor", rekao je Plenković.

Objasnio je o kakvom se poremećaju radi. Naime, talasemija je nasljedni poremećaj krvi, pri čemu se u najtežem obliku javlja kod ljudi koji su dotični defekt naslijedili od oba roditelja. Za osobe koje su dotični poremećaj naslijedile samo od jednog roditelja, posljedica je upravo talasemija minor, koja rijetko kad izaziva simptome.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, vojni rok, premijer