Hrvatska

Štromar (HNS) za pilot projekt: Vojni rok služili bi državni dužnosnici koji to dosad nisu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iako je službeni stav HNS-a da se protive uvođenju obveznog vojnog roka, zamjenik predsjednika te stranke i župan Varaždinske županije Predrag Štromar tu mjeru podupire, ali ispočetka kroz županijski pilot projekt u kojemu bi sudjelovali samo državni dužnosnici koji dosad nisu služili vojni rok.

 "Potpuno podržavam služenje vojnog roka, ali kao pilot projekt koji bi se provodio u varaždinskoj vojarni u Optujskoj. Kao i svaki novi projekt, treba ga najprije testirati pilot projektom kako bi se napravila dobra analiza. Mi možemo pomoći savjetima, jer je Varaždinska županija uvijek projekte provodila nakon pilot faze i detaljne analize. Pod tim mislim na, primjerice, besplatne udžbenike, sufinanciranje prijevoza umirovljenika i slično", izjavio je Štromar za Hinu

 Predlaže da se s s prvom fazom pilot projekta počne već ovog ljeta, a već iduće godine s drugom fazom, kako bi se analiza mogla napraviti u naredne dvije godine pa bi, ukoliko pilot faza bude uspješna, realizacija projekta mogla početi 2019. godine. 

U pilot projektu sudjelovali bi samo dužnosnici bez odsluženog vojnog roka

 Štromar ima i prijedlog tko bi sudjelovao u pilot projektu.

 "Predlažem da u pilot projektu sudjeluju samo dužnosnici prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a koji nisu dosad odslužili vojni rok radi raznih razloga. Dakle, ovog ljeta oni bi služili probni vojni rok svega četiri tjedna, i to krajem srpnja i početkom kolovoza. Obuka bi trajala dva tjedna, a dva tjedna bi ročnici obnavljali oronule zgrade vojarne za nastavak pilot projekta u idućoj godini", rekao je varaždinski župan.

 Opravdanje da pilot projekt bude upravo u Varaždinu Štromar vidi u nedavnom prijedlogu HDZ-a i Mosta da se hrvatske Oružane snage vrate u taj grad. Mišljenja je da bi pilot projekt, uz analizu, olakšao saborskim zastupnicima donošenje konačne odluke.

Potpora uvođenju vojnog roka, ali i nezadovoljstvo što se u Vladi ne bave drugim temama

 Iako podupire uvođenje obveznog vojnog roka na ovaj način, Štromar je nezadovoljan što se Vlada ipak ne bavi drugim temama.

 "Naša Titanik Vlada napokon ima ideju, kakvu takvu, ali barem je ideja pa stječemo dojam da se nešto radi. Doduše, bilo bi puno efikasnije da su odlučili napokon provoditi reformu  obrazovanja i da naši školarci ne uče po programu iz 1990-ih, već da se školstvo uskladi s globalnim trendovima i potrebama tržišta, ali imamo to što imamo - Vladin prijedlog za vojni rok",   zaključio je Štromar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

župan, vojni projekt, hns