Hrvatska

SPLIT: Ekološke udruge zbog Lećevice prijavljuju župana i dožupana za pranje novca

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici ekoloških udruga "Zvona Kaštela" i "Rast" u četvrtak su pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije najavili da će zbog sumnje u pranje novca, a vezano za gradnju centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, kazneno prijaviti župana Zlatka Ževrnju i dožupana Antu Šošića.

Iz udruga najavljuju i podnošenje kaznenih prijava protiv ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasne Ninčević i direktora Regionalnog centra čistog okoliša Tomislava Šute. 

Anđelko Parčina, predsjednik udruge "Rast", izjavio je da je općina Lećevica dobila 2,6 milijuna kuna na ime rente za planiranu izgradnju centra, ali da su sredstva potrošena za oblaganje zida na groblju te se radi o klasičnom pranju novca, zbog čega će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih u županiji. Sumnja i da je Jasna Ninčević "pod pritiskom župana Ževrnje iskrivila činjenice u vezi projekta Lećevica", a smatra i da su lažirani dokumenti županije potrebni za gradnju centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Parčina: Želimo samo istinu i poštivanje zakona

"Geološki institut i IGH su još 2005. godine obavili zoniranje mikrolokacije centra u vodonepropusnoj stijeni. Tom prilikom su ulijevali boju, utvrdivši da se ne pojavljuje ni na jednom priobalnom izvorištu. Na naše inzistiranje godinu dana kasnije je obavljeno drugo zoniranje, koje je pokazalo da postoji veza između mikrolokacije budućeg centra za gospodarenje otpadom i izvorišta rijeke Jadro", istaknuo je Parčina. Naglasio je kako ekološke udruge samo žele istinu i poštivanje zakona.

Dodao je kako daju punu potporu resornom ministru Slavenu Dobroviću, jer žele da se problem sa zbrinjavanjem otpada kvalitetno riješi, a njihovu potporu ima i u namjeri zoniranja, pa se tako, smatra, prije svih treba riješiti Karepovac koji je"civilizacijska sramota Splita".

Vinko Grgurević iz udruge "Zvona Kaštela" je projekt gradnje centra u Lećevici nazvao "najvećim kriminalnim projektom u novijoj hrvatskoj povijesti", u čemu se, kaže, Hrvatske vode odigrale značajnu ulogu u krivotvorenju dokumentacije. "Studija koja je temelj za izradu projekta je smeće. Vlade su donosile odluke kojima su snižavale ekološke standarde samo da bi omogućili izgradnju centra na mjestu gdje ne bi trebao biti. Zakonsko zoniranje nije izvedeno, zona je krivotvorena, manipulira se ljudima, a župan zna da je lokacija Centra povezana i da njegova izgradnja po elaboratu iz 2016. godine predstavlja zagađenje Jadra", poručio je Grgurević.

Dožupan Šošić: Optužbe ne drže vodu

Optužbe udruga odbacio je dožupan Ante Šošić, rekavši kako one "ne drže vodu" jer su sve akte izradila tijela državne uprave i institucije koje su za to ovlaštene. Samim tim, nastavio je, problematizirati dokumentaciju podrazumijeva ne uviđati sadržaj dokumentacije, jer ne može niti jedan lokalni dužnosnik niti bilo koji referent izrađivati akte i stručna mišljenja koja izrađuju državna tijela.
 

"U studiji o utjecaju na okoliš je sudjelovalo pet državnih uprava, upravni odjel županije sa svojim mišljenjem i općina Lećevica. Prema tome, možemo se samo držati plana gospodarenja otpadom kojeg je donijela Vlada u siječnju 2017. godine i koji je u sebi prethodno sadržavao stratešku studiju utjecaja plana na održive resurse RH. Utvrđeno je da je Centar Lećevica u strateškom planu dio projekata koje će Hrvatska provoditi i sve drugo je problematiziranje stanja. No, svačije je pravo na mišljenje i na prosvjed, a na nama je da u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i gradovima i općinama odradimo svoj posao", poručio je Šošić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SMEĆE, EKOLOGIJA, SPLIT, LEĆEVICA