Vinka Drezga

MINISTARSTVO DRŽAVNE IMOVINE: Hrvatska istodobno među najbogatijim i najsiromašnijim državama Europe!

Piše: Vinka Drezga

Hrvatska je među najbogatijim državama u Europi, ako se računa vrijednost njezine državne imovine.  Ali je istodobno i jedna od  najsiromašnijih, računa li se iskorištenost te  državne imovine.  Hrvatska ima puno nekretnina, ali je to uglavnom neiskorišteni, mrtvi kapital. Naime, iznimno mali dio hrvatske imovine je u funkciji  o čemu svjedoči i podatak da državna imovina sudjeluje  sa samo jednim postotkom u ukupnom našem BDP-u. To bi, drugim riječima, značilo da imamo, a  nemamo: imamo nekretnine, terene, a nemamo „know-how“—ne znamo kako od toga zaraditi i dobro živjeti.  

Vrijednost imovine hrvatske države procjenjuje se na oko 32 milijarde eura, preciznije, na 31, 4 milijardu eura.  Na temelju tog podatka, na petom smo, ili čak na trećem mjestu po bogatstvu u Europi. Ispred nas  su samo najsjevernije europske zemlje--Norveška, Finska, Švedska i Island. Imajući u vidu koliko smo toga državnog bogatstva  stavili u funkciju gospodarstva i boljega života,  vrlo  smo nemaštoviti, nepoduzetni i stoga gotovo  najsiromašniji na kontinentu.

Pitanjem državnim zemljišta, građevina i dobara počeo se sustavnije baviti  Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)  u doba Milanovićeve Vlade. Na popisu koji je tada  sastavljen u vlasništvu države je oko 360 tisuća nekretnina (362.328). Tu se ubrajaju zemljišta i građevine različite namjene, od poslovne, stambene preko obrambeno-sigurnosne do nekretnina koje koristi državna uprava.   Od toga broja, 348.840 nekretnina je u potpunom vlasništvu države.

Krajnji je cilj imati svu državnu imovinu popisanu u državnim knjigama te postići maksimalnu transparentnost na temelju koje se onda može jasno i u skladu sa zakonima  raspolagati. U dosadašnjim popisima nisu, primjerice,  popisane koncesije, niti sve jedinice pomorskoga dobra, a niti sva državna poljoprivredna  zemljišta.  Očekuje se da će sustavan popis svih jedinica u vlasništvu države sastaviti  novoutemeljno Ministarstvo državne imovine.

Ministar državne imovine Goran Marić na početku svoga mandata naglasio je da će njegova zadaća biti prije svega transparentan i sveobuhvatan popis imovine, a zatim i stavljanje u funkciju te imovine. „Zarada od državne imovine mora se upregnuti u rast domaćega gospodarstva,“ istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić. U ovom trenutku , međutim, nije želio kazati  koliku zaradu od toga hrvatskoga  kapitala očekuje. Posljedično, taj bi rast imao pozitivne učinke na smanjivanje javnoga duga.  

Proteklih je dana objavljeno da Ministarstvo državne imovine  od Agrokora priprema naplatiti dug za korištenje otoka Smokvica vela kod Rogoznice u visini 26 milijuna kuna. Agrokor je naime otok koristio godinama, a da istodobno nije plaćao naknadu.  Dio duga, povrh spomenute svote,  otišao je u zastaru te ga neće biti moguće naplatiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VINKA DREZGA, IMOVINA, JAVNI DUG, KONCESIJE, DRŽAVNA IMOVINA