Hrvatska

REKTOR PERO LUČIN: Na riječkom Sveučilištu nema svađa i nereda

Lučin je u pratnji svih četvero prorektora rekao da su konferenciju za novinare sazvali kako bi opovrgnuli da na Sveučilištu vladaju sukobi, nepovjerenje i nered.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u utorak u Rektoratu tog sveučilišta, osvrćući se na niz tekstova u novinama proteklih tjedana vezanih uz to sveučilišta, rekao da se stječe dojam kako na Sveučilištu vlada svađa i nered, a da to nije točno.

Lučin je u pratnji svih četvero prorektora rekao da su konferenciju za novinare sazvali kako bi opovrgnuli da na Sveučilištu vladaju sukobi, nepovjerenje i nered.

Govoreći o tekstu iz "Novog lista" od ponedjeljka, u kojem se navodi da riječko Sveučilište odvjetniku Ediju Bradamanteu, čija je supruga voditeljica rektorova kabineta Danijela Bradamante, za pravne usluge na mjesec plaća paušalni iznos od 15.000 kuna unatoč stručnjacima na tom sveučilištu koji bi mogli obavljati te poslove, rektor Lučin je rekao da je odabran model 'outsourcinga' jer se u vrijeme intenzivnih poslova oko javne nabave na međunarodnoj razini nije moglo drugačije.

"Nismo mogli izložiti Sveučilište bez ekspertne zaštite u postupcima pregovaranja i ugovaranja s izvođačima radova i dobavljačima opreme. Tad smo imali samo jednu pravnicu u Upravi Sveučilišta, a ona je obavljala posao glavne tajnice te nije mogla kvalitetno obavljati sve poslove", rekao je i dodao kako se može postaviti pitanje zbog čega Sveučilište nije zapošljavalo potrebne pravnike te da ih se nije moglo zaposliti.

Samo za posao nabave računalne i znanstvene istraživačke opreme u projektu vrijednom 180 milijuna kuna bilo je nužno provesti 150 postupaka javne nabave i za to prirediti 5000 dokumenata, a sve je trebalo stručno pregledati. Taj posao je dobro odrađen jer  je bilo samo pet žalbi, istaknuo je rektor.

Rekao je da su se odlučili na sklapanje ugovora o pravnim uslugama s plaćanjem paušala s odvjetničkim uredom jer je procijenjeno da se to Sveučilištu financijski najviše isplati. Po odvjetničkim tarifama, s obzirom na vrijednost opreme i poslova, ti bi iznosi bili višestruko veći, dodao je.

Na novinarsko pitanje o mogućem sukobu interesa zbog supruge odvjetnika koja radi kao voditeljica njegova kabineta, rektor Lučin je odgovorio da je ona zaposlena na Sveučilištu godinu dana nakon što je sklopljen ugovor s odvjetnikom, a zaposlena je zato što je procijenio da Sveučilištu trebaju njezine kompetencije. Ocijenio je da u tom slučaju nije riječ o sukobu interesa jer voditeljica kabineta ne sudjeluje u donošenju važnih odluka.

Lučin je zamolio da pojedinci i političke stranke ne čine pritisak na Sveučilište, koje mora biti autonomno, a posebno da ne pokušavaju utjecati na izbor novog rektora koji je u tijeku.

Na novinarsko pitanje je li dosad bilo pritisaka iz političkih stranaka, odgovorio je kako se, prema onome što se događa, "upleću mladež SDP-a i HDZ-a", pri čemu misli na objavljene novinske tekstove.

Rektor Lučin naveo je  primjere uspješnog poslovanja prošlih desetak godina. "Mnogo truda je uloženo i pojedinačno i kolektivno, gradnjom objekata u Sveučilišnom kampusu povećan je prostor objekata za 100.000 četvornih metara, uređeni su svi fakulteti, uspostavljeni su novi odjeli i centri, 300 je novih nastavnika, na Sveučilištu djeluje 50 povratnika znanstvenika iz inozemstva, nismo povećavali školarine, a ocijenjeni smo kao socijalno najosjetljivije sveučilište u zemlji", istaknuo je.

Osim toga, u Rijeci se više ne spominje prodaja ispita ni plagiranje zbog programa prevencije i odgoja, zaključio je rektor Lučin.

U proteklih nekoliko tjedana u medijima, ponajprije u "Novom listu", osim o suradnji Sveučilišta s odvjetničkim uredom Edija Bradamantea, objavljivani su tekstovi o zamjerkama studenata na izbor njihovih predstavnika u Senat sveučilišta, koji, među ostalim, odlučuje o izboru rektora, uz isticanje da jedan od njih studira 12 godina, a djeluje kao tajnik Studentskog zbora s visokim honorarom.  

Također student Pravnog fakulteta i studentski pravobranitelj na tom fakultetu Luka Trivić objavio je u "Novom listu" otvoreno pismo u kojem poziva studente na veći angažman u uklanjanju nepravilnosti na Sveučilištu, a to su, kako je naveo, zapošljavanje rodbine i prijatelja, obavljanje poslova od javnog interesa s vlasitim bračnim parterima izvan Sveučilišta, trošenje visokih novčanih iznosa za sportsko-zabavnu manifestaciju "Student Day Festival" u Rijeci dok mnogi ne mogu studirati zbog lošeg materijalnog statusa te djelovanje mnogih tvrtaka pokrenutih u sklopu Sveučilišta.