Burze

ZAGREBAČKA BURZA: Crobexi ponovno na putu tjednih dobitaka

Najveći promet, od 3,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Jamnice, uz rast cijene za 9,23 posto, na 142.000 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i cijeli ovaj tjedan, dok se čeka intenziviranje objava financijskih izvješća kompanija za prošlu godinu, a Crobexi su pritom na putu tjednih dobitaka, nakon što su prethodnoga tjedna oslabili.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u četvrtak je porastao za 0,65 posto, na 2.180 bodova, a Crobex10 za 0,61 posto, na 1.254 boda.

Od početak tjedna indeksi su tako na putu dobitaka, i to Crobex za 0,8 posto, na Crobex10 za 0,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,2 milijuna kuna, što je za 5,4 milijuna kuna manje nego dan prije.

"Uz rast Crobexa od početka tjedna za 0,8 posto, a Crobex10 za 0,87 posto, pozitivan sentiment na burzi može se iščitati i iz prometa, koji su i dalje svakodnevno iznad 10 milijuna kuna dnevno", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Kako dodaje, jučerašnje trgovanje u prvi plan je izbacilo Jamnicu, kojoj je cijena nakon posljednjih vijesti o problemima Agrokora padala, da bi jučer nakon novinskih napisa o pregovorima Coca-Cole i Agrokora o prodaji skočila za više od 9 posto.

Najveći promet, od 3,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Jamnice, uz rast cijene za 9,23 posto, na 142.000 kuna.

"Je li Agrokor spreman prodati jednu od svojih najkvalitetnijih kompanija ili je ipak samo riječ o glasinama, ostaje za vidjeti", poručuje Obućina.

Povlaštenom dionicom Adris grupe jučer je protrgovano 1,26 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,78 posto, na 497,85 kuna.

Slijedi dionica Končar elektroindustrije, s 1,2 milijuna kuna prometa, koja je poskupjela za 0,12 posto, na 811 kuna. Dodatno je tom dionicom u blok trgovanju ostvareno 2,25 milijuna kuna.

Končar je objavio da je na razini grupe lani ostvario neto dobit od 173,7 milijuna kuna, što je 14,2 posto više nego godinu prije, dok su poslovni prihodi i rashodi istodobno smanjeni za oko 6 posto.

"Unatoč padu prihoda, dobit je veća što jasno govori da Končar radi na podizanju interne efikasnosti", smatra Obućina.

Po prometu je slijedila dionica HT-a sa 600,9 tisuća kuna i rastom cijene za 0,02 posto, na 177,04 kune.

"VIPnet je jučer izvijestio o stjecanju 95,43 posto temeljnog kapitala Metronet telekomunikacije, čime je završeno još jedno preuzimanje malog pružatelja usluga unutar telekomunikacijskog sektora. Ovo znači i konačnu konsolidaciju sektora nakon što su VIPnet i HT preuzeli sva značajna manja društva", ocjenjuje Obućina.

Od sastavnica indeksa najveći cjenovni rast jučer su ostvarile dionice Varteksa, za 6,23 posto, Zagrebačke banke, za 2,94 posto, i Leda, za 2,7 posto.

S druge strane, najveći pad zabilježile su cijene dionica AD Plastika, za 1,69 posto, Optima Telekoma, za 1,28 posto, i Đure Đakovića, za 1,16 posto.

Od poslovnih vijesti, Arenaturist je jutros objavio poziv za skupštinu s prijedlogom odluka o povećanju temeljnog kapitala za 20 do najviše 40 milijuna kuna, uz potpuno isključenje prava prvenstva kupnje postojećim dioničarima.

"Nakon što je prošli tjedan provedeno povećanje temeljnog kapitala kroz pripajanje, odnosno unos dijela inozemnih operacija, Arenaturist je najavio novo povećanje temeljnog kapitala kroz upis novih dionica. Glavna skupština najavljena je za kraj ožujka", navodi Obućina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BURZE, ZSE, ZAGREBAČKA BURZA, CROBEX