Regija

BEOGRAD : Odgođeno saslušanje svjedoka u postupku za rehabilitiranje Milana Nedića

Pokretanje postupka sudskog rehabilitiranja Nedića izazvao je velike polemike te kontroverzna i oštra reagiranja u javnosti. Dok se s jedne strane ističe da je riječ o 'revidiranju povijesti' s druge se proglašava da je Nedića 'ubio komunistički režim proglasivši ga za ratnog zločinca bez suđenja'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saslušanje svjedoka u Višem sudu u postupku pravne rehabilitacije predsjednika kvislinške vlade Srbije u Drugom svijetskom ratu u peridu nacističke okupacije Milana Nedića odgođeno je za lipanj, odlučio je sud u ponedjeljak.

Do tada bi Prizivni sud trebao odlučiti o žalbi židovske općine  Beograd nakon što je, ranije, Viši sud odbio njihov kao i zahtjev Saveza židovskih općina Srbije da sudjeluje u pokrenutom procesu za rehabilitiranje Nedića u svojstvu prijatelja suda.

Sud također treba donijeti odluku o  saslušanju još tri svjedoka na prijedlog obitelji Nedić.

Pokretanje postupka sudskog rehabilitiranja Nedića izazvao je velike polemike te kontroverzna i oštra reagiranja u javnosti. Dok se s jedne strane ističe da je riječ o “revidiranju povijesti” s druge se proglašava da je Nedića “ubio komunistički režim proglasivši ga za ratnog zločinca bez suđenja”.

Ispred Višeg suda i u ponedjeljak su se okupili protivnici i pristaše rehabilitiranja, prvi su pjevali partizanske pjesme a drugi skandirali o Nedićevoj nevinosti ali incidenata nije bilo uz zaštitu policije.

Postupak rehabilitiranja  Nedića počeo je 7. prosinca 2015., na zahtjev Srpskog  liberalnog savjeta, Udruge političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima kao i obitelji Nedić.

Nediću, koji je zemlju napustio krajem 1945., a potom su ga saveznici izručili Srbiji, nije suđeno, jer je 4. veljače 1946. počinio samoubojstvo skočivši  s prozora istražnog zatvora u Beogradu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drugi svjetski rat, milan nedić, rehabilitacija, srbija, ratni zločini