Tvrtke

EVO KOGA JE GLAVNA SKUPŠTINA PODRAVKE IMENOVALA U NADZORNI ODBOR: Odluka o Mršiću do kraja tjedna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavna skupština Podravke u utorak je opozvala dva te izabrala četiri nova člana Nadzornog odbora (NO), od čega je jedan predstavnik mirovinskih fondova - Damir Grbavac, a tri predstavnici države - Marko Kolaković, Slavko Tešija i Luka Burilović. 

Skupština dioničara Podravke, koju je vodio ministar državne imovine Goran Marić, imala je dvije točke dnevnog reda - opoziv dvojice članova Nadzornog odbora Mate Crkvenca i Ive Družića te imenovanje četiri nova člana. Opozvana su dva dosadašnja člana NO Mato Crkvenac i Ivo Družić.

Država je bila predlagala da u Nadzornom odboru budu četiri njena člana, ali je dobila tri, jer Sandra Fuček Šanjić, koju je predložio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), nije izabrana.

Mirovinci, koji drže najveći vlasnički udio u koprivničkoj kompaniji, su pak dobili još jednog člana, Damira Grbavca, iz Raiffeisen OMF-a, te su u Nadzornom odboru tako čelnici četiri mirovinska fonda. 

Mandat izabranih članova NO počinje teći danas, 21. veljače i traje do 7. rujna 2018. godine.

Sjednica je, po Marićevim riječima, trajala vrlo kratko, a predložene odluke izglasane su s otprilike 98 posto glasova.

Obraćajući se novinarima, Marić je podsjetio da Republika Hrvatska ima tri od devet članova u Odboru.

Na novinarski upit da prokomentira presedan da kao ministar predsjeda skupštinom kompanije u kojoj država nije većinski vlasnik, ministar Marić je kazao kako to jest presedan. "Ali pravi presedan jest, zašto Republika Hrvatska nije nikad ovako postupila", rekao je.

"Moj dolazak u Podravku kao ministra u Vladi i predsjedavanje skupštinom je samo znak odgovornosti za posao koji radimo i simbolična gesta kojom pokazujemo da Republici Hrvatskoj, kao najvećem pojedinačnom dioničaru, i svima nama u Vladi, Podravka itekako znači te da nam je stalo do nje", komentirao je Marić.

Novinari su pitali Dubravka Štimca hoće li maknuti Mršića iz Uprave Podravke. "To je odluka svih članova Nadzornog odbora", kazao je Štimac. Odmah nakon skupštine je započeo sastanak NO-a. Navodno bi Mršića mogao naslijediti Marko Kolaković. Odluka će biti donesena do kraja tjedna.

Inače, Nadzorni odbor Podravke ima devet članova te su u tom tijelu, uz danas imenovane, još tri predstavnika mirovinskih fondova - Dubravko Štimac, Petar Vlaić i Dinko Novoselec, pravni stručnjak Petar Miladin te predstavnica radnika Ksenija Horvat.  

Mirovinski fondovi, koji imaju i najveći udjel u koprivničkoj kompaniji od 49 posto, tako u Nadzornom odboru imaju ukupno četiri člana, dok država, koja drži 25,4 posto dionica, ima tri člana. 

U vlasničkoj strukturi Podravke, prema podacima s kraja 2016. godine, ostali dioničari imaju 22,7 posto dionica, a 2,8 posto je trezorskih dionica. 

Podravka je danas objavila i poslovne rezultate prema kojima je Grupa Podravka u 2016. godini ostvarila neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015. godini.

Prihodi od prodaje su iznosili 4,18 milijardi kuna, i povećani su 15,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zvonimir mršić, no podravke, podravka, glavna skupština