Svijet

KINA: Bivši šef vlade Hong Konga osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Donald Tsang, bivši šef vlade Hong Konga, osuđen je u srijedu za zlouporabu položaja na 20 mjeseci zatvora u korupcijskoj aferi koja je snažno odjeknula u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Donald Tsang (72), šef vlade od 2005. do 2012., proglašen je krivim za zlouporabu položaja, i najviši je hongkonški politički dužnosnik koji će se naći iza rešetaka.

Afera je potresla nekadašnju britansku koloniju, sjedište međunarodnih financija, ponosno na svoj ugled transparentnosti i otvorenosti.

Povjerenje Hongkonžana u svoju političku klasu poljuljano je u zadnje vrijeme zbog niza korupcijskih afera koje su unijele sumnju u javnost zbog uske povezanosti vlasti i poslovnog svijeta.

Donald Tsang osuđen je jer je prikrio plan da kani unajmiti luksuzni stan u Shenzhenu, na jugu Kine. Ta je nekretnina pripadala velikom investitoru radiodifuzijske tvrtke koja je potom dobila licencu od strane hongkonške vlade. Tsang je oslobođen optužbe prema kojima je dotični apartman preuređen u zamjenu za licencu.

Godine 2012. Tsang se ispričao za druge optužbe prema kojima je primao neprikladne darove u obliku krstarenja na luksuznim jahtama i putovanja privatnim avionima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZATVOR, KORUPCIJA, HONG KONG, KINA