Regija

Sakib Softić: Zastupnik BiH otputovao u Den Haag, u petak podnosi zahtjev za reviziju presude

Piše: PolitikaPlus

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Sakib Softić otputovao je u srijedu iz Sarajeva u Den Haag, gdje bi u petak trebao predati zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.

Kako su izvijestili lokalni mediji, očekuje se da će Softić zahtjev za reviziju uručiti tajništvu ICJ-a zajedno s nizozemskim odvjetnikom Phon van den Biesenom, koji je bio dio pravnog tima Bosne i Hercegovine i tijekom suđenja protiv bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene sljednice, okončanog prije deset godina.

Zajedno sa Softićem u Den Haag je, prema medijskim navodima, otputovao i Dževad Mahmutović, savjetnik za pravna pitanja u uredu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude odluka je iza koje stoji osobno Izetbegović, uz potporu niza bošnjačkih nevladinih udruga, no niti jedno tijelo vlasti u BiH nije donijelo formalnu odluku o pokretanju tog postupka, što je izazvalo oštre reakcije među dužnosnicima iz reda bosanskih Srba.

Oni uglavnom tvrde kako revizije ne može biti jer iza nje ne stoji BiH kao država, a osporavaju i Softićev status ovlaštenog pravnog zastupnika BiH, uz konstataciju kako je on to bio samo tijekom suđenja, dok je revizija novi postupak koji traži nove vjerodajnice nadležnih državnih tijela vlasti, konkretno Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za četvrtak je sazvao izvanrednu sjednicu državnog vrha na kojoj bi se razmatralo pitanje revizije presude protiv Srbije.

Izetbegović je najavio kako će njegovo sudjelovanje na sjednici ovisiti o tome na koji će način biti formuliran prijedlog zaključaka, a hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović dolazak nije ni potvrdio niti zanijekao.

Utvrđivanje Softićeva statusa i legitimiteta da zastupa BiH bit će prvi korak kojega će ICJ poduzeti nakon formalnog ponošenja zahtjeva za reviziju u sklopu tzv. predprocesnih radnji. Bude li ICJ u konačnici prihvatio zahtjev za pokretanje revizije, procjenjuje se da je riječ je o postupku koji bi mogao trajati godinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

revizija, bih, haag, icj