Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu novi rekordi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, dok se na ostalim burzama trgovalo oprezno jer ulagači čekaju konkretnije prijedloge predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o najavljenim ekonomskim politikama.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,95 posto, na 20.821 bod, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.367 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 5.845 bodova.

U petak je Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti 11. dan zaredom jer na Wall Streetu i dalje vlada optimistično raspoloženje potaknuto Trumpovim najavama o smanjenju poreza, povećanju investicija u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Pozitivno je na tržište utjecala i poruka predsjednika Trumpa na sastanku s dvadesetak direktora kompanija da planira vratiti u SAD milijune radnih mjesta, premda nije pobliže pojasnio kako kani prekinuti dugogodišnji trend smanjenja radnih mjesta u industriji.

"Vidjeli smo dosad priličan broj sastanaka s poslovnim liderima i vrlo pozitivnim najavama da će se stvoriti bolje okruženje za poslovanje. Neke najave iz velikih domaćih kompanija, kao i stranih, sugeriraju ulagačima da je nastupila nova era", kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

Zahvaljujući tome, od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

No, posljednjih dana ipak se trguje oprezno, pa indeksi ne rastu znatnije, jer ulagači čekaju konkretne prijedloge Trumpove vlade.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je ovih dana kako će svi politički potezi vjerojatno ove godine imati samo ograničeni utjecaj.

No, dok bi Trumpove najavljene politike trebale ubrzati rast američkog gospodarstva, isto tako bi mogle utjecati na jačanje inflacije, a to bi, pak, moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Prošloga tjedna objavljeni zapisnik s posljednje sjednice pokazao je da mnogi čelnici Feda smatraju da bi bilo prikladno uskoro povećati cijenu novca.

Tako se sada na tržištu procjenjuje da postoji 27 posto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici u ožujku, a 53 posto da bi to mogao učiniti u svibnju.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Pritom je frankfurtski DAX indeks porastao 0,4 posto, na 11.804 boda, dok je londonski FTSE oslabio 0,8 posto, na 7.243 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 4.845 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 19.283 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, SVJETSKA BURZA, DOW JONES