Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ: Pitanje demografije je strateško pitanje za budućnost Hrvatske!

Hrvatska je u jednom desetljeću, od 2001. do 2011. izgubila preko 150.000 stanovnika...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u utorak da je pitanje demografije strateško pitanje za budućnost Hrvatske i temelj ukupnog razvoja zemlje te je najavio osnivanje Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

"O demografiji moramo govoriti više", poručio je Plenković na konferenciji "Demografija - refleksije na mirovinski sustav", istaknuvši da  je demografija pitanje koje je temelj  gospodarskog, društvenog, regionalnog i ukupnog razvoja Hrvatske.

Upozorio je da je Hrvatska u  jednom desetljeću, od 2001. do 2011. izgubila preko 150.000 stanovnika, da pada natalitet, mladi iseljavaju, a prosječna starost stanovništva porasla za gotovo 10 godina što svrstava Hrvatsku među najstarije nacije Europe.

Demografski problemi, dodao je, reflektiraju se i na sustav mirovina za koje se svakog mjeseca izdvaja iz proračuna oko 3 milijarde kuna i koji kao takav dugoročno nije održiv.   

"Naša je zadaća poboljšati uvjete života u Hrvatskoj kako bi se zastavio proces odlaska mladih. Namjera nam je koristiti sva raspoloživa sredstva  kako bi mladi ostajali u  zemlji i ovdje ispunjavali svoje potrebe, nalazili posao i  osnivali obitelj", kazao je Plenković. Dodao je da je također potrebno iseljenu Hrvatsku što više uključiti u društveni život zemlje i poticati njezin povratak.

Plenković je podsjetio na sve mjere koje je njegova Vlada usvojila u protekla četiri mjeseca u cilju demografske obnove, kao što su porezna reforma, povećanje osobnog odbitka za djecu, poticanje za zapošljavanje mladih, uklanjanje administrativnih prepreka, povećanje plaća za javne službenike, ali i priprema subvencioniranja stambenih kredita.

Naglasio je da se u drugoj polovici ove godine planira i povećanje  rodiljnih i roditeljskih naknada s 2660 na 4000 kuna, za što je u proračunu osigurano 150 milijuna više nego prošle godine.

Naglasivši da demografska politika ima ključno mjesto u programima Vlade, Plenković je najavio osnivanje Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u kojem će sudjelovati svi ministri važni za demografsku obnovu.

"Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života", kazao je Planković, dodavši da to ne podrazumijeva zabranu pobačaja, ali da obuhvaća stvaranje pozitivnog okruženja, promicanje obiteljskog života i i posebnu senzibiliziranost prema mladim obiteljima.

"Demografija je strateško pitanje, Vlada to prepoznaje. Mnogo je izazova i Vlada će učiniti maksimalno da  preokrene trend", zaključio je Plenković.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota predstavio je Demografsku strategiju Hrvatske, naglasivši da je nerealno očekivati da će se preko noći trendovi preokrenuti.

Strategija obuhvaća, nabrojao je, novčane obiteljske potpore poput rodiljnih i roditeljskih naknada, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života omogućavanjem primjerice kliznog radnog vremena ili rada od kuće,  ali i  pošteda od rada nedjeljom za zaposlene majke malodobne djece. Obuhvaća i usluge za djecu i obitelji, stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, aktivno provođenje migracijske politike, te promoviranje obiteljskih  vrijednosti.

"Potreban je opći društveni konsenzus uz provođenje razrađenih mjera", kazao je Strmota.

Predstavljajući studiju “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava” demografr Stjepan Šterc  ustvrdio je da je dobro što se napokon problem demografije dignuo na stratešku razinu. Naglasio je da su svi demografski pokazatelji u Hrvatskoj negativni i da se ta problematika ne može riješiti jednostavno i brzo.

"Devet desetina Hrvatske je u prirodnom padu, nestaje s malom mogućnošću da se oporavi", kazao je Šterc, ocijenivši da bi to pitanje trebalo biti pitanje domovinske sigurnosti.

Kazao je da se neke mjere za popravak demografske slike mogu uvesti već iduće godine, a da je ostale treba uvesti već u idućih pet godina. "Bez obzira na upozorenja, mi se nećemo tako jednostavo izvući iz ove situacije. Irska nam može poslužiti kao pozitivan model i moramo shvatiti da je to strateško pitanje Hrvatske i njezina  opstanka", kazao je Šterc.

Skup koji je okupio oko 200 sudionika organizirali su Jutarnji list i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, PREMIJER, DEMOGRAFIJA