Scena

POZDRAV S FLORIDE: Trumpovi pobornici hvale njegov blaži ton u obraćanju Kongresu

Dvadesetak obožavatelja 45. američkog predsjednika okupilo se u kafiću i restoranu u gradu Clearwateru na Floridi, i dalje predani Trumpu unatoč turbulencijama u njegovih prvih 40 dana na vlasti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump svojim je govorom u Kongresu pokušao pridobiti one koji su skeptični u pogledu njegovog predsjedništva, no o svojim vjernim pobornicima u lancu restorana Quaker Steak i Lube nije trebao brinuti.

Dvadesetak obožavatelja 45. američkog predsjednika okupilo se u kafiću i restoranu u gradu Clearwateru na Floridi, i dalje predani Trumpu unatoč turbulencijama u njegovih prvih 40 dana na vlasti.

Pohvalili su prvo obraćanje republikanskog predsjednika Kongresu zbog njegovog poznatog sadržaja, ali i novog tona, punog poštovanja.

"Rasturio je. Napravio je odličan posao", istaknuo je 58-godišnji Dean Mears iz Clearwatera koji je govor pratio u društvu dvadesetak ljudi na velikom televizoru namještenom na Fox News, najdražu predsjednikovu televizijsku postaju.

Kao i drugi Trumpovi pobornici diljem zemlje, publika u restoranu pohvalila je inkluzivniji i manje bombastičan jezik Trumpa koji je obećao da "Amerika mora staviti svoje građane na prvo mjesto", suočiti se s ilegalnom imigracijom i ojačati vojsku.

Blaži Trumpov ton u kontrastu je s uvredama kojima je tijekom svoje kampanje iz 2016. častio svoje protivnike, optužbama koje je iznio prema medijima kao "neprijateljima naroda", te vulgarnim izjavama o ženama na desetljećima staroj snimci.

Phyllis Sparks, potpredsjednica lokalnog ogranka republikanaca u Boone Countyju u Kentuckyju, naglasila je kako joj se svidio Trumpov govor jer se nije obraćao "samo njegovoj glasačkoj bazi, nego svim Amerikancima".

Kirt Jacobs, poduzetnik iz Louisvillea, rekao je kako je Trump govorio "većinom o nama, a jako malo, ako uopće, o sebi".

Glasačica iz predgrađa Denvera koja je na prošlogodišnjim republikanskim predsjedničkim predizborima podržala Marca Rubia smatra kako je Trump opravdao njezin glas koji mu je dala u studenom.

"Imao je puno blaži ton, više predsjednički, no ostao je vjeran svojim principima", istaknula je Kathleen Johnson.

"Nije optuživao ljude i zvučao je puno smirenije".

Anketa CNN-a i tvrtke ORC pokazala je da je 78 posto ispitanih koji su pratili obraćanje imalo pozitivnu reakciju.

S oko 3 milijuna objava na Twitteru Trumpov je govor postao najpopraćenije obraćanje predsjednika kongresu, te je srušilo dosadašnji rekord Baracka Obame iz 2015., kad je njegov govor o stanju nacije popratilo 2,6 milijuna ljudi, otkrio je glasnogovornik Twittera.

U restoranu lanca Quaker Steak and Lube pohvale predsjedniku stigle su i prije govora, okupljanjem na ulici gdje su pobornici mahali natpisima poput "Amerika na prvom mjestu" i "Florida za Trumpa".

To je izazvalo većinom pozitivne reakcije prolaznika, poput automobila koji su im trubili, no nekoliko vozača je izvikivalo i psovke.

Trump je na izborima krajem prošle godine osvojio 46 posto sveukupnih glasova, 2 manje od demokratkinje Hillary Clinton, no bio je uspješniji u izbornom kolegiju, odnosno u broju elektora koje je svojim glasovima prikupio po saveznim državama.

Njegova je popularnost na državnoj razini pala na rekordno nisku razinu za jednog novog predsjednika, s oko 44 posto podrške, stoji u nedavnim anketama Real Clear Politicsa. Njegov ugled pogodile su kontroverze poput istrage o njegovim mogućim vezama s Rusijom, neistinitih izjava o razini njegove podrške i odluke saveznog suda o obustavi njegove zabrane imigracije iz sedam većinski muslimanskih država.

Grad Clearwater, smješten na obali Meksičkog zaljeva, nalazi se u okrugu Pinnelas County u srcu Floride, savezne države koja je bila ključna na proteklih četiri predsjedničkih izbora na kojima je o pobjedniku odlučio 1 postotak glasova.

Trump, koji dio svog života provodi na Floridi, preokrenuo je rezultate dvaju posljednjih predsjedničkih izbora u Pinellas Countyju u svoju korist, nakon što je bivši demokratski predsjednik Barack Obama tamo pobjeđivao 2008. i 2012. godine.

Taj je okrug dugo vremena destinacija za umirovljenike, a njegova demografija se sastoji od oko 75 posto bijelih, 11 posto crnih i 9 posto latinoameričkih stanovnika, prema popisu iz 2015. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

američki kongres, amerika, florida, donald trump, sad