Hrvatska

GORAN ALEKSIĆ: Konačno postoji šansa da će se riješiti problem manipulirajna kamatama

Konačno je, tvrdi, 'zasvijetlila sijalica' u HNB-u jer oni do sada nisu razumijevali o čemu govori. 'Mislili su da ja govorim o nekom retroaktivnom podešavanju kamatnih stopa, no radi se o retroaktivnosti koja bi stajala od 1.siječnja 2014. zbog toga što su tada banke morale uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju', pojasnio je.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Stranke narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA) Goran Aleksić poručio je u petak kako konačno postoji šansa da se riješi manipulacija kamatnim stopama koje traje desetak godina što mu je, tvrdi, obećano nakon jučerašnjeg sastanka s vodstvom HNB-a.

"Bio sam jučer na sastanku u HNB-u kod guvernera (Borisa) Vujčića i njegovih suradnika i razgovarali smo o zakonu koji sam predložio, putem kojeg bi se konačno riješio problem fiksnih kamatnih marži koje nisu ugovorene u preko 100 tisuća kredita", rekao je Aleksić u Saboru nakon stanke koju je po toj temi zatražio na početku zasjedanja.

Konačno je, tvrdi, "zasvijetlila sijalica" u HNB-u jer oni do sada nisu razumijevali o čemu govori. "Mislili su da ja govorim o nekom retroaktivnom podešavanju kamatnih stopa, no radi se o retroaktivnosti koja bi stajala od 1.siječnja 2014. zbog toga što su tada banke morale uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju", pojasnio je.

Kada su, rekao je, u HNB-u razmotrili njegov prijedlog, zaključili su da se ne radi o lošoj ideji te kako bi trebalo možda krenuti u tom smijeru.

"Zatražili su da im dostavim moj prijedlog zakona kako bi napravili kalkulaciju i vidjeli što to znači za dužnike, a što za banke. Ako bi ona bila prihvatljiva za dužnike, mogli bismo osnovati radnu grupu s predstavnicima Ministarstva finacija, HNB-a, HUB-a i predstavnicima udruge Franak, odnosno stranke SNAGA", rekao je Aleksić.

Dodao je da konačno ima nadu da će se taj problem konačno riješiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

snaga, UDRUGA FRANAK, hrvatska narodna banka, hnb, kamate, GORAN ALEKSIĆ