Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ: Slučaj brata ministra Marića je završen

Na pitanje ima li HDZ kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Plenković je rekao kako danas imaju važne konzultacije.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući u petak slučaj zapošljavanja brata i šogora ministra državne imovine Gorana Marića u Hrvatskim željeznicama rekao je kako je taj slučaj sam brat ministra Marića razriješio podnijevši u četvrtak ostavku te da se i sam ministar o tome očitovao čime je slučaj završen.

Osobno nisam niti znao da se provodi takva vrsta imenovanja, jer su to aktivnosti ispod razine Vlade, zatražio sam očitovanje nadležnog ministra prometa Olega Butkovića budući da je željeznički sustav u njegovom resoru i čekam da me o tome izvijesti, rekao je Plenković prigodom posjeta Državnoj geodetskoj upravi. 

Upitan ima li ministar Goran Marić njegovu podršku, Plenković je odgovorio kako je Marić dobio povjerenje kao i ostali članovi Vlade i misli da su njegove izjave jučer bile vrlo precizne i jasne i kako ne bi više u ovom trenutku ulazio u taj slučaj, on je završen. 

Na upit tko će i kada raditi na novom zakonu o pobačaju, premijer je podsjetio kako je prije nekoliko dana na velikom skupu o demografiji rekao koliko je pitanje demografske obnove i smanjenje negativnih trendova važno za Hrvatsku i koliko njegova Vlada ne želi da dolazi do pobačaja, već da se edukacijom spriječe takve situacije. Međutim, jasan je stav da to ne znači zabranu pobačaja na zahtjev, rok je dvije godine, a na tome će raditi Vlada i nadležna ministarstva, rekao je premijer.  

Odgovarajući na upit kako iz HEP-a negoduju da će zbog Vladine odluke o neposkupljenju plina imati gubitke od oko 300 milijuna kuna i uzrokovati smanjenje vrijednosti tvrtke, Plenković je rekao kako o tome nije dobio nikakvu informaciju predsjednika Uprave HEP-a i da na špekulacije ne odgovara. Ono što je meni bitno je da cijena plina za građane ostaje ista od travnja i to će i ostati, jer smo u strukturi cijene našli rješenje koje odgovara. Opskrbljivač plinom, HEP je jedan od aktera u tom procesu i mislim da je pronađeno rješenje korisno i dobro, ocijenio je Plenković.

Vezano uz decentralizaciju o kojoj je govorio predsjednik Mosta Božo Petrov, Plenković  je rekao kako županijski sustav ostaje i opstaje te podsjetio kako predstoje lokalni izbori za dva i pol mjeseca. No, možemo razgovarati o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji, iznalaženju rješenja da se nadležnosti županija osiguraju odgovarajuća sredstva. Hrvatskom se upravlja na više razina, rekao je Plenković i podsjetio da je 19. prosinca prošle godine sazvao sve župane i ministre i da je dogovorena intenzivna suradnja u svim resorima i nadležnostima. Što se tiče pitanja preustroja ono uopće nije na dnevnom redu Vlade, rekao je Plenković

Upitan o tvrdnjama javne pravobraniteljice Lore Vidović da posljednji događaj kršenja ljudskih prava nisu izdvojeni slučajevi nego trend koji bi trebalo snažnije sankcionirati, a dužnosnici slati jasnije poruke kao primjerice u vezi marša desničara, Plenković je rekao kako Vlada nije moga biti jasnija i da je bila vrlo čvrsta u osudi plakata u Vukovaru i marša i da je to rekao i na sjednici Vlade. Ako gospođa Vidović ima neku želju za konzultaciju s predsjednikom Vlade budući da se znamo već 25 godina, vrlo rado ću s njom porazgovarati , dodao je Plenković.

Na upit kako namjeravaju pomoći roditeljima, Plenković je rekao kako se na webu Vlade nalazi njegov govor u kojem stoji koji su prioriteti demografske politike. Predstavnici nadležnog ministarstva i Vlada koja institucionalno regulira pitanje demografije govorili su o novim idejama koje idu u susret duljem radnom vremenu vrtića i mjerama da se ne radi baš svaku nedjelju. To su ideje koje će u idućim mjesecima definirati nadležna ministarstva, vidjet ćemo koliko je to realno i kolika sredstva zahtijeva, rekao je premijer.

Najbitnijim je ocijenio da od 1. srpnja rastu rodiljne i roditeljske naknade, za zaposlene i nezaposlene i mislim da su to poruke, kao i odbitak za djecu koji je povećan u okviru porezne reforme.

Na pitanje ima li HDZ kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Plenković je rekao kako danas imaju važne konzultacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plin, plenković, marić,