Zagreb

OSMI MART U ZAGREBAČKOM ZOO : Najstarija ženka 31-godišnja čimpanza Juba, a najplodnija barska nutrija

Lav je 'pravi kralj'. Njegova briga za potomstvo završava parenjem. O mladim se lavovima brine isključivo ženka. Ona ih uvodi u čopor, uči loviti te štiti od grabežljivaca i muških lavova iz drugih čopora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Zoološki vrt  u srijedu se, vezano za 8. ožujka, prisjetio i počastio svoje stanovnice iz životinjskoga svijeta koje su, kako navode,  "samozatajne, brižne i vrijedne stanovnice Maksimirske šume", a neke su i pravi svjedoci vremena u ZOO-u od sredine 80-tih godina, pa je tako najstarija ženka čimpanza Juba, koja ima 31 godinu, a najplodnija je barska nutrija koja je na svijet donijela čak 60 potomaka.

"Trima ženkama emua u Zagrebu je toliko dobro da su uvelike nadživjele maksimalnu procijenjenu životnu dob svoje vrste. Naime, zoolozi procjenjuju da emui u prirodi žive 20 godina. Starijom sugrađankom u Zoološkom se vrtu smatra i patuljasta vodenkonjica. Ona ima 21 godinu", priopćeno je u srijedu iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Ističu i kako je ženka barske nutrije u ZOO-u na svijet donijela najviše potomaka – u pet godina oko 60. Prema svojim je mladuncima  izrazito zaštitnički nastrojena. Kad im se netko približi, počne agresivno puhati.

Iz ZOO-a kažu kako je zanimljivo i majčinstvo patuljastih kajmanica. Rijetki su to gmazovi koji se brinu za svoje mlade. Nakon što se izlegu, ženke uz mladunce ostaju nekoliko tjedana.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu može se vidjeti i kako se bjeloruka gibonica Kulička za kćer brine pune dvije godine. To je u životinjskom svijetu izrazito dugo, no zbog takve roditeljske skrbi mladi giboni imaju izrazito nisku stopu smrtnosti.

Iako ima i brižnih očeva, u ZOO-u kažu da je briga za mladunce u životinjskom svijetu najčešće na plećima majke. Ljudi bi neke ženke nazvali i samohranim majkama. Primjerice, mužjak madagaskarske pletilje ženki se udvara gradeći gnijezdo, no isključuje se iz priče čim ženka snese jaja. Njezin posao ostaje briga za jaja, čišćenje gnijezda i hranjenje ptića.

Lav je 'pravi kralj'. Njegova briga za potomstvo završava parenjem. O mladim se lavovima brine isključivo ženka. Ona ih uvodi u čopor, uči loviti te štiti od grabežljivaca i muških lavova iz drugih čopora. Taj lavovski posao s Tumom i Uzuri u Maksimiru odrađuje lavica majka Nyota. Devetomjesečni lavovi pod budnim okom majke razvijaju se u veličanstvene životinje, naveli su iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, zoo zagreb, ZAGREBAČKI ZOO, ŽIVOTINJE, OSMI MART