Zagreb

ZAGREB: Zelena Hrvatska se priključuje svjetskom 'Break Free pokretu'

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju organiziraju biciklističku vožnju kroz Zagreb sa ciljem osvještavanja građana i vlasti o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prosvjednom biciklističkom vožnjom i izložbom "Futurama Redux - Urban Mobility After Cars & Oil" u zagrebačkom Tehničkom muzeju u nedjelju, 12. ožujka, Hrvatska će se priključiti svjetskom klimatskom prosvjednom pokretu "Break Free" protiv korištenja fosilnih goriva, kojim se želi osvijestiti građane o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju organiziraju biciklističku vožnju kroz Zagreb sa ciljem osvještavanja građana i vlasti o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi i glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje. Stoga je ključan niskougljični razvoj gradova koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu.

Od muzeja do Močvare

"To je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj kojim započinje val povezanih događanja u 40 zemalja svijeta pod kapom pokreta 'Break Free'", najavili su organizatori i pozvali građane da se pridruže.

Prosvjedna vožnja započinje okupljanjem u 16 sati ispred Tehničkog muzeja. Nakratko će se zaustaviti ispred zgrade HEP-a kako bi se pozvalo na korištenje obnovljivih izvora energije i iskorištavanje blagodati Hrvatske, napose sunčeve energije koje ima u izobilju. Nakon vožnje glavnim prometnicama Zagreba, na nasipu kod kluba Močvara sudionike očekuje zanimljiv program.

"Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed", poručio je Luka Tomac u ime Zelene akcije.

Organizatori očekuju masovni odaziv biciklista svih dobnih skupina, snimke će biti prikazane u svjetskim medijima, a svrha je prikazivanje mnogobrojnosti podržavatelja bicikliranja.

Globalni pokret za prestanak korištenja fosilnih goriva

"Break free from fossil fuels" je globalni pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bespogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata nizom mirnih prosvjednih akcija zahtijevat će se prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve, te oslobađanje svijeta od fosilnih goriva, kažu organizatori.

Marija Tomac iz Greenpeace Hrvatske upozorila je da vlade i korporacije potiču korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime pogubnu za buduće generacije, zagađuju okoliš, štete zdravlju i dovode do kršenja ljudskih prava. "Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na obnovljive izvore energije", istaknula je.

Iz Sindikata biciklista poručuju da bicikliranjem svatko doprinosi smanjenju klimatskih promjena, a time zdravijem i čišćem okolišu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Greenpeace Hrvatska, sindikat biciklista, zelena akcija, break free