Hrvatska

DUGO JE TRAJALA SURADNJA: Ilčić dao ostavku na mjesto Stierovog savjetnika jer se kandidira u Varaždinu

Uloga posebnog savjetnika i kandidata za gradonačelnika su nespojive, pa sam dao zahtjev za ostavku na mjesto posebnog savjetnika, rekao je Ilčić na konferenciji za novinare te zahvalio potpredsjedniku Davoru Ivi Stieru na 'vrlo dobroj suradnji'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i predsjednik stranke Hrast Ladislav Ilčić izvijestio je u petak da je dao ostavku na mjesto savjetnika i da će se na skorim lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Varaždina, dok je saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović najavio kandidaturu za gradonačelnika Šibenika.

Uloga posebnog savjetnika i kandidata za gradonačelnika su nespojive, pa sam dao zahtjev za ostavku na mjesto posebnog savjetnika, rekao je Ilčić na konferenciji za novinare te zahvalio potpredsjedniku Davoru Ivi Stieru na "vrlo dobroj suradnji".

Predsjednik Hrasta poručuje da odluku o ostavci nije donio pod bilo čijim pritiskom, pa ni premijera Andreja Plenkovića. Izabrali smo drugi politički put koji se u ovom slučaju ne poklapa s pozicijom posebnog savjetnika, objasnio je Iličić.

Stranka se poziva na kršćanstvo, kandidat živi suprotno

Taj potez Zekanović naziva "presedanom u hrvatskoj politici", jer se Ilčić odrekao mjesečne naknade od 10 tisuća kuna, odnosno gotovo pola milijuna kuna koliko bi dobio u četiri godine.

Zekanović kaže da je puno razloga zbog kojih Hrast u Varaždinu i Šibeniku ide odvojeno, odnosno i protiv HDZ-ovih kandidata, a jedan je demografija.

I Varaždin i Šibenik su u katastrofalnoj demografskoj situaciji, u Varaždinu se za gradonačelnika Habuša broj novorođene djece smanjio za četvrtinu, za koliko se u Šibeniku smanjio i broj stanovnika u zadnjih 25 godina, kaže Zekanović. Zaključuje da ne postoje ni lokalne, a ne vide se ni nacionalne strateške odluke da se to promijeni.

U Hrastu su uvjereni da se jedino promjenom vrijednosnog sustava može pridonijeti popravljanju demografske slike.

"Da da su nam se sviđali HDZ-ovi kandidati, podržali bismo ih, a što se tiče kandidata u Varaždinu, stranka koja se poziva na kršćanstvo ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način", izjavio je Ilčić koji nije želio pobliže objasniti tu izjavu. "O tome ćete se morati sami raspitati", uzvratio je na novinarski upit.

Ilčić se nada da će na lokalnim izborima ući u drugi krug, a možda i pobijediti. Optimizam temelji na činjenici da je 2011., kao relativno nepoznati kandidat, uspio dobiti čak 16 posto glasova Varaždinaca.

Slogan "Vjerodostojno", što se tiče i Varaždina i Šibenika, ne možemo koristiti i to je razlog našeg izlaska samostalno, dodaje Zekanović.

Moderna hrvatska desnica

Ilčić najavljuje i da Hrast stvara novu političku opciju, modernu hrvatsku desnicu, koja će značajno odudarati od percepcije o desnici. To će, kaže, biti obrazovana, kulturna, politička opcija, ali iznad svega opcija koja će govoriti istinu. Treba govoriti istinu, a to nedostaje hrvatskoj politici, kaže Ilčić i podsjeća da je u niz prilika ostao usamljen, primjerice, kad je prokazao financiranje udruga.

Referirajući se na aktualnu temu, Istanbulsku konvenciju, Zekanović kaže da se, kod kuloarskih razgovora sa HDZ-ovim članovima dobije suprotan stav od onog što se javno govori. U utorak je HDZ bio eksplicitan da je treba podržati takvu kakva je, no ja smatram da je se na ovaj način ne smije ratificirati, kaže Zekanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, andrej plenković, DAVOR IVO STIER, ladislav ilčić, HRAST