Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza:Crobex prošloga tjedna blago ojačao, Crobex10 pao

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz slabiji promet, na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna Crobex indeks blago ojačao, dok je Crobex10 oslabio, kliznuvši tako drugi tjedan zaredom, a najlikvidnije su bile dionice Dalekovoda i Valamar Riviere.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 2.225 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,65 posto, na 1.269 bodova, zabilježivši tako gubitak drugi tjedan zaredom.

Redovni promet iznosio je 89,4 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

Uz to, još 10,6 milijuna kuna ostvareno je u blok prometu - 7,9 milijuna kuna redovnom dionicom Adrisa po cijeni od 590 kuna te 2,7 milijuna kuna dionicom Zagrebačke banke, po cijeni od 66,1 kunu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Dalekovoda, 10,5 milijuna kuna. Cijena joj je pritom skočila 19 posto, na 26,9 kuna, pa je bila i među najvećim dobitnicama.

Dalekovod je tijekom tjedna objavio izvješće o predstečajnoj nagodbi zaključno s posljednjim kvartalom, koje pokazuje da i dalje uredno i u roku ispunjavaju sve obveze.

Najveći cjenovni skok ostvarila je dionica Magme, za više od 73 posto, na 71 lipu. Po dobitku slijedi dionica Uljanika, s rastom cijene za više od 70 posto, na 74,99 kuna.

U odgovoru na upit Zagrebačke burze, Uprava Uljanika u petak je poručila da im nisu poznate neke nove okolnosti ili činjenice koje su mogle utjecati na povećanje cijena njihovih dionica.

Znatnije su još poskupjele i dionice Vupika, za 17,5 posto, i Atlantske plovidbe, za 13,4 posto.

S druge strane, najveći cjenovni pad među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Ine, za 8,7 posto, potom Viktora Lenca, za 6 posto, i Viadukta, za 4,8 posto.

Uz dionicu Dalekovoda, znatniji promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Valamar Riviere, 6,66 milijuna kuna, a cijena joj se pritom spustila 1,04 posto, na 42,02 kune.

Slijede dionice Zagrebačke banke i Leda, s prometom od 5,11 milijuna kuna. Pritom je dionica Zagrebačke banke poskupila 1,2 posto, a Leda pojeftinila 0,72 posto.

Dionicom HT-a ostvareno je gotovo 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj se cijena spustila 1,06 posto, na 185 kuna.

Od vijesti iz domaćeg gospodarstva ističe se podatak o rastu industrijske proizvodnje u siječnju za 4 posto na godišnjoj razini.

To je manje nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skočila rekordnih 14,9 posto, no to je i 24. mjesec zaredom kako raste na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prošloga tjedna i kako je izvoz u siječnju skočio gotovo 27 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz istodobno porastao oko 10 posto, što upućuje na nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, crobex10, zse, zagrebačka burza