Hrvatska

Nakon Jadraskog derbija: Pripadnici Torcide napali vozila kod autokampa Bunica, Lista za Rijeku traži ostavku ministra Orepića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Politička stranka Lista za Rijeku zatražila je u nedjelju da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić da mandat na raspolaganje, zbog napada Torcide na vozila kod autokampa Bunica i drugih propusta na utakmici između HNK Hajduka i HNK Rijeke u subotu u Splitu.

 
Pripadnici navijačke skupine Torcida napali su sinoć oko ponoći kod autokampa Bunica, nekoliko kilometar udaljenog od Senja, vozila koja su se kretala Jadranskom magistralom u smjeru Rijeke, pri tom oštetivši tri kombi vozila i dva osobna vozila. U tom incidentu nitko nije ozlijeđen, a 15 osoba privedeno je na kriminalističko istraživanje u Senj, kazala je za Radio Rijeku glasnogovornica Policijske uprave Ličko-senjske Maja Brozičević. Svi privedeni su iz redova napadačke skupine, doznaje se.

Prema izvješćima očevidaca objavljenih u javnim medijima, kod autokampa Bunica je kolonu vozila koja se vraćala s nogometne utakmice između HNK Rijeke i HNK Hajduka u Splitu, pokušala zaustaviti skupina osoba, blokirajući prometnicu s obje strane te bacajući kamenje na vozila. Kako se doznaje, među napadnutim vozilima su i dva kombija rukometnog kluba „Mladi rudar“ iz Labina, čiji su se rukometaši vraćali s prvenstvene utakmice u Zadru.

Zbog tog događaja, ali i drugih propusta policije na toj utakmici politička stranka Lista za Rijeku je u nedjelju zatražila odgovornost hrvatske Vlade, te da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić da svoj mandat na raspolaganje, „uz ispriku poštenim navijačima i građanima našeg grada“, kako stoji u priopćenju predsjednika Liste za Rijeku Danka Švorinića.

Navodi da se za vrijeme utakmice dogodio „katastrofalan propust organizatora koji su u teren dopustili ulazak naoružanog huligana te je samo hladnokrvna reakcija igrača obje momčadi, uz bijeg suca s terena, spriječila teže posljedice“. Lista za Rijeku tvrdi da se na tribinama Poljuda palila srpska zastava, da se s dijela tribina „u većem dijelu utakmice pozivalo na ubijanje riječkih Srba“. Podsjeća i da  da je predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković u loži pogođen bocom.

Kulminacija tog niza događaja je blokada ceste u Bunici, stoji u priopćenju, te se dodaje: „I dok je Torcidinu 'balvan revoluciju' na državnoj prometnici policija pasivno promatrala, istodobno smo zaprimili mnogobrojna svjedočenja navijača Rijeke koji su u Split otputovali brodom i prema kojima se policija ponašala izrazito revnosno i rigorozno".

"Takve neproporcionalne reakcije i neprijateljski odnos prema građanima Rijeke smatramo potpuno neprihvatljivim pogotovo iz razloga što se ne događaju prvi put. Policija treba biti u službi građana koji ju u tu svrhu financiraju, a za sve propuste zbog kojih je ugrožena sigurnost i imovina naših sugrađana, odgovorni trebaju odgovarati“, stoji u priopćenju te stranke.

Mladić (22) koji je u subotu pred kraj utakmice između Hajduka i Rijeke na splitskom Poljudu utrčao prvo na tartan stazu, a zatim i na nogometni teren tijekom čega je s vatrogasnom šipkom u ruci trčao za sucem utakmice dobio je danas od suca za prekršaje 15 dana pritvora zbog bojazni od ponavljanja prekršaja, doznaje se u splitskoj policiji i na sudu.

Antonela Lolić iz splitske policije je Hini rekla i da policija za sva protupravna ponašanja koja su se dogodila na stadionu provodi kriminalistička istraživanja, ali i da za organizatora i redarsku službu koja je trebala održavati sigurnost na stadionu utvrđuju propuste tijekom održavanja javnog okupljanja, o čemu će se javnost izvijestiti.

Vodstvo Hajduka u nedjelju je ocijenilo kako je upad na poljudski teren jednog navijača na subotnjoj utakmici protiv Rijeke veliki sigurnosni propust, te da su za sigurnost zadužene zaštitarske tvrtke i policija, ali da  klub ne bježi od odgvornosti pošto ima slobodu izbora zaštitarske tvrtke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlaho orepić, jandranski derbi, hajduk, rijeka