Burze

ZAGREBAČKA BURZA: U fokusu investitora dionice Agrokora

Kako pišu mediji, u nedjelju 3. ožujka održan je sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića i šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje reakcija investitora na posljednje vijesti vezane uz Agrokor, tako da bi u fokusu investitora mogle biti dionice iz sastava tog koncerna, dok bi Crobexi mogli ponovno završiti dan s negativnim predznakom.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četiri očekuje danas stagnaciju, a jedan pad Crobexa.

Crobex indeks u utorak se spustio 0,24 posto, na 2.219 bodova, a Crobex10 za 0,14 posto, na 1.266 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,4 milijuna kuna, 1,9 milijuna kuna više nego u ponedjeljak.

"Na domaćem tržištu već danim vlada stagnacija uz slabije promete. Vidi se da su investitori na oprezu nakon prva dva mjeseca euforije. Danas, pak, očekujem reakciju investitora na zadnje vijesti vezane oko Agrokora", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Kako dodaje, bude li te reakcije, Crobexi bi mogli pasti.

"Cijene dionica kompanija iz sastava Agrokora već jučer su bilježile znatnije gubitke. Najveća reakcija bila je na dionici Leda, čija je cijena u jednom trenutku potonula na 8.000 kuna no potom se dijelom oporavila", navodi Rinkovec.

Uz promet od 1,02 milijuna kuna, dionici Leda cijena je do kraja dana pala za 3,23 posto, na 8.999,98 kuna.

Još jednoj dionici iz sastava Agrokora – onoj Jamnice cijena je pala 5,06 posto, na 150 tisuća kuna, uz 610.000 kuna prometa. Dionica Zvijezde, pak, bila je na cjenovnom gubitku od 5,4 posto, na 3.680 kuna.

Iz Vlade je u utorak navečer potvrđeno da je održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

"Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora", kaže se u Vladinom priopćenju.

Dodaje se da "partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike."

"Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje", kaže se u priopćenju.

Kako pišu mediji, u nedjelju 3. ožujka održan je sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića i šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Mediji prenose da je sastanak održan nakon konzultacija u HDZ-u u kojem je odlučeno da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije, jer koncernu prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika.

Nakon što je početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizio na negativne.

Nakon Moody'sa je i kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov rejting na B-, i to s negativnim prognozama.

"Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini", objasnili su u S&P-u. U toj agenciji ističu da je grupa i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016/2017. i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran', ističu analitičari S&P-a u obrazloženju korekcije rejtinga.

Najveći promet jučer je bio ostvaren dionicom Valamar Riviere, 3,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 2,14 posto, na 43 kune.

Dionicom HT-a protrgovano je 1,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,71 posto, na 183,02 kune.

Kod dionica s većim prometom, cijena je u utorak najviše porasla dionici Valamar Riviere, a pala dionici Jadroplova, za 8,54 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, AGROKOR, CROBEX, ZSE, ZAGREBAČKA BURZA, BURZE