Hrvatska

NOVI UDARAC: Savezni sudac blokirao i novu Trumpovu uredbu o imigrantima

Savezni sudac na Havajima blokirao je u srijedu za čitave Sjedinjene Države drugu verziju imigrantske uredbe Donalda Trumpa...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Savezni sudac na Havajima blokirao je u srijedu za čitave Sjedinjene Države drugu verziju imigrantske uredbe Donalda Trumpa zadajući novi udarac američkom predsjedniku i jednoj od ključnih mjera kojom je započeo svoj mandat.

Samo nekoliko sati prije nego je trebao stupiti na snagu novi tekst, sudac Derrick Watson ocijenio je u svojoj odluci da će se privremenom suspenzijom uredbe izbjeći  "nepopravljiva šteta".

Na skupu u Nashvilleu Trump je odmah osudio "pogrešnu" odluku pravosuđa koja po njemu  predstavlja "zloporabu ovlasti bez presedana". Obećao je obratiti se Vrhovnom sudu.

"Borit ćemo se.. Ići ćemo toliko daleko koliko je potrebno, do Vrhovnog suda ako treba. Pobijedit ćemo", rekao je američki predsjednik.

Ustav "daje predsjedniku ovlasti da suspendira imigraciju kada ocijeni da je to u nacionalnom interesu", dodao je.

U objašnjenju svoje odluke, sudac Watson naslanja se prije svega na nekoliko Trumpovih izjava glede muslimana te zaključuje da uredba sadrži "važne i nepobitne dokaze o vjerskom animozitetu".

Sučeve riječi odnose se na Trumpove izjave iz kampanje kada je govorio o zabrani ulaska muslimanima na američki teritorij.

Kontroverzni tekst koji zabranjuje ulazak u SAD građanima šest muslimanskih zemalja trebao se početi provoditi od srijede u ponoć po lokalnom vremenu, odnosno od pet ujutro po srednjoeuropskom.

On je trebao privremeno zatvoriti granice za izbjeglice iz čitavog svijeta, uključivo one iz Sirije koji su u prvom tekstu bili posebna kategorija s trajnom zabranom, i suspendirati ulazak tijekom 90 dana za građane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena.

U odnosu na prvi tekst, blokiran početkom veljače, nova uredba isključila je s popisa građane Iraka i trebala je, po američkoj administraciji, zaštititi SAD od zemalja u kojima je snažan terorizam i osigurati stroži proces pregleda.

Irak je isključen jer je njegova vlada "dostavila dodatne informacije o svojim građanima kako bi pomogla" američkim imigrantskim službama.

Tri države na popisu su State Departmenta kao zemlje koje podržavaju terorizam (Iran, Sirija i Sudan). Ostale je još administracija Baracka Obame smatrala zemljama koje predstavljaju rizik - Somalija, Libija i Jemen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAVEZNI SUDAC, DONALD TRAMP, IMIGRACIJA