Hrvatska

Škibola: RH po procjenama UN-a među deset demografski najugroženijih zemalja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Marin Škibola, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, upozorio je u četvrtak na lošu demografsku sliku Hrvatske koja, istaknuo je, po UN-ovim podacima o demografskim procjenama spada među deset demografski najugroženijih zemalja svijeta.

 "Natalitet se neće moći popraviti sve dok se Vlada ne obračuna s privatnim bankama i ne nametne im restrikcije i veće kontrole. Banke lihvare naš narod, dok im Vlada u tome drži ljestve. Tek kad naše ljude oslobodimo od dužničkog ropstva, tada možemo razgovarati o nekim pronatalitetnim mjerama, do tada je to obična propaganda u režiji elite", poručio je Škibola nakon stanke koju je po toj temi zatražio na početku saborskog zasjedanja.

 Kao ključno rješenje za pronatalitetnu politiku, podsjeća, Vlada nudi subvencioniranje rata kredita u iznosu od 50 posto na četiri godine. "Takva mjera je naizgled pozitivna, a realno pogoduje ponovno bankama zbog povećanja potražnje nad kreditima s jedne strane, a na štetu države jer će se povećati proračunski deficit u korist privatnih banaka", ocijenio je.

 Mladi će se, upozorava, navući na te kredite te upasti u dužničko ropstvo. "To se zove podmetanje noge pred slijepca, što je inače vrlo nemoralan čin", rekao je Škibola.

 "Do 2100. Hrvatska bi mogla pasti na samo 2,61 milijun stanovnika. Ključ svake demografske politike je ekonomska sloboda pojedinca. Prema podacima Fine, zadnjeg dana 2016. u blokadi je bilo 327.176 građana, a njihov dug je iznosio 41,16 milijardi kuna", naveo je.

 I Tomislav Žagar je u ime Kluba Mosta upozorio na problem demografije i iseljavanja ljudi iz Hrvatske. "Nama nestaju cijela naselja", naglasio je Žagar te kao primjer uzeo naselje Križnica u općini Pitomača i Gornje Viljevo u kojima, kaže, u 21. stoljeću nema asfalta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demografija, sabor