Svijet

OPET TURSKA: NATO poziva Tursku i Austriju da riješe spor

Turska se povukla iz nekih programa Saveza, većinom vojne obuke, ističući da je taj potez usmjeren samo protiv Austrije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u petak Austriju i Tursku da riješe diplomatski spor koji je doveo do blokade nekih programa suradnje.

Turska se povukla iz nekih programa Saveza, većinom vojne obuke, ističući da je taj potez usmjeren samo protiv Austrije.

"Ovo je jako nezgodna situacija i znači da se neki programi suradnje ne mogu pokrenuti", rekao je Soltenberg novinarima tijekom posjeta Kopnehagenu.

Austrija, koja nije članica NATO-a ali s njime surađuje, predvodila je prošle godine pozive da se zaustavi pristupne pregovore s Turskom. Beč se također protivi nastupima turskih političara na političkim skupovima u EU.

"Riječ je o bilateralnoj situaciji između Turske i Austrije i snažno ih pozivamo da je riješe, kako ne bi bilo negativnih posljedica za suradnju", rekao je.

Zadnje vrijeme eskalirale su i napetosti u odnosima između Turske i Njemačke te Nizozemske, ali budući da su one članice NATO-a, Turska ne može blokirati suradnju s njima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan usporedio je Njemačku i Nizozemsku s fašistima i nacistima jer su spriječile turske političare da sudjeluju na političkim skupovima u povodu referenduma kojim traži široke izvršne ovlasti.

Dužnosnici NATO-a kazali su da se blokada odnosi i na druge zemlje koje surađuju sa Savezom a nisu članice.

Austrijski tabloid Oesterreich objavio je da mu je petak ujutro srušen portal kibernetičkim napadom "iz Turske" zbog njegovih kritičkih osvrta na Erdoganove politike, no nije objavio dokaze o tome.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AUSTRIJA, TURSKA, NATO, Jens Stoltenberg