Tvrtke

HEP: U Zaboku otvorena ELEN punionica za električna vozila

Piše: PolitikaPlus

U sklopu svečanog otvorenja Energetskog centra Bračak, Hrvatska elektroprivreda je u trajni rad pustila ELEN punionicu za električna vozila u Zaboku.

ELEN punionica u Zaboku postavljena je  temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje su Krapinsko-zagorska županija i Opća bolnica Zabok dali pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zabok.

Na ELEN punionici kod dvorca Bračak moguće je istodobno punjenje dvaju vozila na priključcima mod3 tipe2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koju vlasnici električnih vozila u Hrvatskoj mogu dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected].

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama, za koju je dizajnerski tim prošlog tjedna dobio prestižnu dizajnersku nagradu  iF DESIGN AWARD 2017.

U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolskom, Pagu, Braču i ostalim gradovima. Također,  uz sufinanciranje iz fondova Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T. U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je i sustav koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga projekt elektromobilnosti  razvija  u ravnopravnom partnerstvu sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša,  u skladu s Direktivom 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep, punionica za električna vozila, zabok