Zagreb

ZAGREB: Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira

U parku Maksimiru će se u ponedjeljak u 10, 11, 12 i 13 sati organizirati besplatne edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uoči prvog dana proljeća, u ponedjeljak, 20. ožujka, u zagrebačkom parku Maksimiru građani, a posebice djeca, imat će priliku upoznati proljetnice tog parka i Hrvatske.

Tu manifestaciju tradicionalno organiziraju Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova "Maksimir". Ističu kako u zadnjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći, pa proljetnice, kao i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem.

U parku Maksimiru će se u ponedjeljak u 10, 11, 12 i 13 sati organizirati besplatne edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu ističe da su među najpoznatijim proljetnicama visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice, pasji zub. S čestim proljetnicama susrećemo se na livadama i u šumama, a neke su rijetke i ugrožene.

Općenito imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima. Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih radi toga posjećuju i tako oprašuju.

Zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se i u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, služe kao inspiracija umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, GRAD ZAGREB, PROLJEĆE, MAKSIMIR, PROLJETNICE