Hrvatska

RADNICI UPOZORAVJU: Brodarskom institutu prijeti stečaj i likvidacija

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radnici Brodarskog instituta upozorili su u utorak da tom jedinom tehničkom institutu od strateškog interesa za Hrvatsku, koji je u isključivom državnom vlasništvu, zbog alarmantne krize u poslovanju prijeti skori stečaj i likvidacija, stoga od Vlade traže da hitno osigura kontinuitet poslovanja.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević upozorio je na konferenciji za novinare da radnici nisu primili tri plaće, a danas ističe rok kada bi Uprava trebala po sili zakona otvoriti stečajni postupak.

Budući da su tri ministarstva, odnosno Vlada, uključena u upravljanje tvrtkom zahtijevamo da se ne otvara stečaj dok Vlada jasno ne kaže što želi s Brodarskim institutom, izjavio je Dragičević.

Sindikat traži da država subvencionira znanstveni rad dok se ne stabilizira poslovanje i maksimalno pomogne Institutu da nastavi poslovanje, rekao je Dragičević podsjetivši da u Institutu postoji bazen za ispitivanje hidrodinamike broda, jedini takav na prostoru jugositočne Europe i jedan od najmodernijih u Europi.

Stečaj se može izbjeći samo hitnom intervencijom

Radnici su upozorili da se stečaj zbog blokade računa i neisplate plaća može izbjeći isključivo hitnom intervencijom. Račun Instituta blokiran je od 30. prosinca, radnicima nisu isplaćene tri plaće, a nakon više od dva mjeseca poslovanje je potpuno onemogućeno. Uprava nije uspjela pronaći rješenje za nastavak poslovanja pa je jasno da se u rješavanje problema mora uključiti i vlasnik, ističu radnici.

Nadzorni odbor raspušten je 21. veljače zbog isteka mandata, Skupštinu čine tri ministra - znanosti i obrazovanja, gospodarstva te obrane, a izravno je uključeno i Ministarstvo državne imovine. Iako su u ministarstvima započele aktivnosti, zbog malo vremena na raspolaganju radnici su se pismeno obratili premijeru Andreju Plenkoviću.

O uspješnosti Uprave govori i to što do danas nisu uspjeli predati zahtjev za naknadu plaće u visini minimalnog iznosa plaće Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja, kažu ogorčeni radnici. 

Nekad eminentna znanstvena institucija na području brodogradnje, obrane i energetike, danas zbog pravnog statusa nema mogućnost financiranja znanstvene infrastrukture korištenjem EU fondova, kao ni pristup fondovima za istraživanje i razvoj.

Dugogodišnje zanemarivanje Instituta, kao i začarani krug neefikasnih Uprava i neaktivnih Nadzornih odbora, stvorilo je kontinuitet lošeg poslovanja i odluka. Time je u proteklih 12 godina temeljni kapital umanjen za 30 milijuna kuna, stručni se kadar smanjio za više od trećine, a znanstveni se doprinos sveo na minimum.

Odlazak preostalih radnika iz Instituta značio bi prestanak rada laboratorija i njihovo trajno gašenje, upozorili su zaposlenici Brodarskog instituta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRODARSKI INSTITUT, METAL, INSTITUT