Svijet

WASHINGTON: Zastupnički dom danas u prijedlogu zdravstvene reforme

Prijedlog koji je pripremio predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan daje manje sredstava za starije te predviđa manje osiguranih Amerikanaca zbog čega je Trumpova reforma u javnosti manje popularna od prijašnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak će glasovati o prijedlogu zdravstvene reforme koja bi trebala zamijeniti reformu bivšeg predsjednika Baracka Obame što je predsjednik Donald Trump navodio kao jedno od ključnih obećanja tijekom svoje kampanje.

Prijedlog koji je pripremio predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan daje manje sredstava za starije te predviđa manje osiguranih Amerikanaca zbog čega je Trumpova reforma u javnosti manje popularna od prijašnje.

Trump ustrajno tvrdi još od predsjedničke kampanje da "Obamacare" ne samo da "ne funkcionira, nego nije ni dostupan", dok je Obamina administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga prije toga nisu imali.

Iako republikanci kontroliraju oba doma Kongresa, čelnici stranke suočeni su s teškim zadatkom kako ujediniti članove oko zakona o zdravstvenom osiguranju, tek prvoj u nizu reformi koje je Trump obećao.

Republikanci su duboko podijeljeni oko prijedloga za novi zdravstveni sustav  a njihovi čelnici nastavljaju uvjeravati svoje kolege koji se protive novom prijedlogu zakona da budu solidarni s većinom.

"Nitko ne zna odgovor", rekao je Paul Ryan za Fox News koji ga je upitao za njegovu prognozu.

"Skupljamo glasove, vrlo smo blizu", kazao je. "Nema plana B", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer. "Postoji plan A i plan A. Uspjet ćemo", dodao je.

Procesija republikanaca prošla je posljednjih nekoliko dana kroz Bijelu kuću, piše France presse dodajući da se njih dvadesetak u srijedu susrelo s Trupom.

Demokratska manjina (193 zastupnika) u potpunosti se protivi ukidanju Obaminog zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju što primorava čelnike republikanaca da smanje broj protivnika novog zakona na najviše dvadesetak, od 237 zastupnika koliko ih imaju.

U nedjelju je Ryan rekao da republikanci rade na promjenama svojeg novog programa zdravstvenog osiguranja kako bi u njega uključili veće porezne olakšice za Amerikance starije dobi i uveli radni status kao uvjet za program Medicaid za siromašne.

Dodao je da čelnici republikanaca rade na izmjeni zakona u onim područjima s kojima su neki od republikanaca bili nezadovoljni.

"Smatramo da bi trebali dodati još više pomoći nego što trenutni zakon to čini" za ljude niskih primanja stare između 50 i 64 godine, rekao je Ryan o poreznim olakšicama za zdravstveno osiguranje koje su predložene u novom nacrtu zakona.

Republikanci rade i na promjenama kojima bi se saveznim državama omogućilo primati isplate od države za Medicaid, otkriva Ryan. Medicaid je program osiguranja za one s niskim primanjima koji financiraju savezne države i država.

Trump nagovara zastupnike da glasaju za njegov zakon, a nakon sastanka u petak na kojem je podržao uvjet radnog statusa, dakle zaposlenost ili traganje za poslom, te fiksan iznos novaca koje bi savezna vlada davala saveznim državama za Medicaid, dobio je podršku desetak konzervativaca, no neki su i dalje suzdržani.

Očito je da će Trumpova prva ključna zakonodavna bitka od kada je zasjeo na predsjedničku funkciju proći ili propasti za samo nekoliko zastupničkih glasova.

Čak i ako zakon prođe u Zastupničkom domu, očekuju ga veliki izazovi u Senatu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvena reforma, zastupnički dom, američki kongres, WASHINGTON, amerika