Mojbiz

FARMACEUTI: Veledrogerije traže od Kujundžića podmirenje dijela nagomilanog duga

Sastanak će se, kako se doznaje, održati u srijedu, a Kujundžić je izjavio Hini da će o dugu veledrogerijama razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, kako bi razmotrili financijske mogućnosti da se dug smanji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog ukupnog duga za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama, koji je narastao na 2,5 milijarde kuna, pri čemu je dospjeli dug dosegao gotovo dvije milijarde kuna, veledrogerije traže hitan sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem kako bi im država podmirila barem dio dospjelog duga, s obzirom da su dužne bankama milijardu kuna.

Sastanak će se, kako se doznaje, održati u srijedu, a Kujundžić je izjavio Hini da će o dugu veledrogerijama razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, kako bi razmotrili financijske mogućnosti da se dug smanji.  

Direktor Medike Jasminko Herceg ističe da od dospjelog duga od gotovo dvije milijarde kuna najviše neplaćenih potraživanja imaju kliničke bolnice, oko 1,7 milijardi kuna. Pritom tvrdi da je samo u zadnja četiri mjeseca, po podacima Udruženja veledrogerija, dug porastao za 350 milijuna kuna.

Pojedine bolnice, poput vinkovačke, imaju neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star i 900 dana, dok bolnice u Sisku, Vukovaru i Dubrovniku duguju više od 800 dana. Među kliničkim bolnicama najgori platiša je KBC Osijek, gdje nepodmireni dug doseže 634 dana.

Zbog toga su se veledrogerije morale zadužiti kod banaka za milijardu kuna, jer svoje obveze nastoje plaćati u skladu s ugovorima koji se kreću od 120 do 200 dana, napominje Herceg.

Isplata duga kasni 900 do 1000 dana

"Očekujemo neko rješenje jer ovako više neće ići, ne možemo kreditirati bolnice. Medika je prije tjedan dana ovršila Dom zdravlja Metković, jer kad isplata duga kasni 900 do 1000 dana po zakonu moramo tužiti da bi naplatili potraživanja, inače dug ide u zastaru. Tražimo injekciju od 300 do 500 milijuna kuna kako bi 'preživjeli' ljeto i mogli osigurati daljnju opskrbu", izjavio je Herceg za Hinu.

Kujundžić odgovara kako "razumije da veledrogerije imaju velika potraživanja i da postoji sporost u plaćanju", zbog čega je dogovorio sastanak s Plenkovićem i Marićem, na kojem će razgovarati kako premostiti dugotrajne dugove prema veledrogerijama.

Pritom tvrdi da je deficit zdravstvenih ustanova u zadnja četiri mjeseca smanjen prosječno 15 do 20 posto u odnosu na lani, te da je sustav djelomično stabiliziran.

"Sustav je djelomično stabiliziran i na tom ću tragu ustrajati. Svakodnevno stižu izvješća o poslovanju bolnica, a jednom mjesečno se sastajemo i analiziramo što se događa u ustanovama", kaže.

Što se tiče ušteda u sustavu, Kujundžić kaže kako su postojeći bolnički proračuni (limiti) produženi do 30. lipnja, no nakon toga najavljuje moguće korekcije, odnosno povećanje limita onima koji rade više i smanjene limita onima koji ne ispunjavaju obveze i rade ispod sadašnjih limita.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Kujundžić, ministarstvo zdravstva, VELEDROGERIJE, dugovi, farmaceuti