Regija

MIGRANTSKA KRIZA: Europski sud zabranio Mađarskoj premještanje osam tinejdžera i trudnice

U Mađarskoj je u utorak stupio na snagu novi zakon o sustavnom zatvaranju migranata, unatoč oštroj kritici nevladinih organizacija za ljudska prava i Europske unije koji pozivaju na poštovanje 'humanitarnih' načela.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu zabranio je mađarskim vlastima da prebace osam tinejdžera i jednu trudnicu iz azila za izbjeglice u blizini Budimpešte u tranzitni centar uz mađarsko-srbijansku granicu, objavio je u utorak Mađarski helsinški odbor.

U Mađarskoj je u utorak stupio na snagu novi zakon o sustavnom zatvaranju migranata, unatoč oštroj kritici nevladinih organizacija za ljudska prava i Europske unije koji pozivaju na poštovanje "humanitarnih" načela.

Po novom zakonu, svi tražitelji azila koji su došli ili dolaze u Mađarsku moraju boraviti u dvama zatvorenim kampovima na srbijanskoj granici Roeszkeu i Tompi.

U svojoj presudi, sud u Strasbourgu zatražio je od mađarske vlade da do 10. travnja odgovori na pitanja koja joj je uputio i vremenskim odrednicama kao i pravnom temelju za takve transfere migranata.

Sud među ostalim želi znati postoje li u tranzitnim zonama službe koje ispunjavaju posebne zahtjeve, imaju li tražitelji azila mogućnost obrazovanja i pristup liječničkim službama, te jesu li maloljetnici pritvoreni pod istim uvjetima kao i odrasli .

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

migrantska kriza, MIGRANTI, MAĐARSKA, Europski sud, BALKANSKA RUTA, EU