Kultura

HKV i HNIP: Neznanstven i politikantski pokušaj oživljavanja tzv. jugoslavenskog kulturnog prostora

Po mišljenju ove novinarske udruge 'riječ je o još jednom politikantskom pokušaju formalnog oživljavanja jugoslavenskog kulturnog prostora, a koji, s viškom ideoloških i materijalno interesnih, a manjkom stručnih argumenata, promovira dobro poznata i uvijek ista skupina djelatnika u kulturi s prostora propale nedemokratske države'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) ocijenilo je "deklaraciju o nepostojećem zajedničkom jeziku neznanstvenom, nepovijesnom i besmislenom", a novinarska udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) smatra kako je "riječ o još jednom politikantskom pokušaju formalnog oživljavanja jugoslavenskog kulturnog prostora".

HKV u priopćenju ističe kako je "deklaracija o nepostojećem zajedničkom jeziku neznanstvena, nepovijesna i besmislena". "Riječ je o očajničkom pokušaju jugofila da ožive davno odbačene i pokopane teze, o nevažnoj parapolitičkoj akciji kojoj su mediji dali nepotreban publicitet", stoji u Izjavi HKV-a, koju je potpisao predsjednik Đuro Vidmarović.

HNIP odbacuje inicijativu, kako navodi, obnavljanja nepostojećeg "jugoslavenskog" jezika kojoj su mediji, bez jasnoga razloga, posljednjih dana pridali preveliku pozornost.

Po mišljenju ove novinarske udruge "riječ je o još jednom politikantskom pokušaju formalnog oživljavanja jugoslavenskog kulturnog prostora, a koji, s viškom ideoloških i materijalno interesnih, a manjkom stručnih argumenata, promovira dobro poznata i uvijek ista skupina djelatnika u kulturi s prostora propale nedemokratske države".

"Posebno perfidnim držimo nazivanje dotične inicijative 'deklaracijom', s obzirom na ovomjesečno obilježavanje 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, herojskog čina hrvatskih intelektualaca zbog kojega su mnogi ostali bez posla i završili u zatvoru", ističe HNIP podsjetivši kako su se zatvaranja i progoni hrvatskih intelektualaca dogodili upravo "zbog protivljenja idejama koje nude suvremeni promotori nepostojećeg jezika kojim se govorilo samo u Jugoslavenskoj narodnoj armiji".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JUGOSLAVENI, JUGOSLAVENSTVO, HNIP, HKV, Hrvatski jezik