Svijet

NJEMAČKI IZBORI: Glasnogovornik Frauke Petry odbacio tvrdnje da se ona povlači iz politike

AfD-u je u posljednjih nekoliko mjeseca pala podrška, dijelom zbog sukoba unutar stranke, dijelom zbog velikog pada u broju migranata koji su stigli u Njemačku i rastu socijaldemokrata SPD-a pod novim vodstvom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Frauke Petry, jedna od čelnica protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), ne razmišlja o odlasku, objavio je u četvrtak njezin glasnogovornik nakon napisa u medijima da će ona napustiti politiku šest mjeseci prije njemačkih izbora.

AfD-u je u posljednjih nekoliko mjeseca pala podrška, dijelom zbog sukoba unutar stranke, dijelom zbog velikog pada u broju migranata koji su stigli u Njemačku i rastu socijaldemokrata SPD-a pod novim vodstvom.

Najnovije ankete Forse i Allensbacha pokazuju da AfD stoji na 7 posto podrške, što je najmanja razina u tim anketama od kraja 2015.

Njemačke novine Tagesspiegel su u četvrtak u svom online izdanju citirale riječi Petry koja je rekla da „za nju ni politika ni AfD nisu bez alternative“.

Također su prenijele njezinu izjavu kako ima smisla u nekom trenutku promisliti i prilagoditi svoj život.

„To je način na koji sam radila i na koji još uvijek radim nakon više od četiri godine u AfD-u koje su zahtijevale ogromnu količinu energije i značile kraj normalnog života“, izjavila je 41-godišnja Petry.

Te izjave su u njemačkoj javnosti pokrenule raširene spekulacije o planiranoj ostavci, te političarke koju mnogi vide kao zaštitno lice AfD-a.

Njezin glasnogovornik Oliver Lang kasnije je odbacio te tvrdnje, rekavši kako su „neosnovane“.

Čelnica AfD-a, koja je trudna s petim djetetom, preuzela je kormilo stranke 2015. potisnuvši iz nje umjerenog čelnika i osnivača stranke Bernda Luckea, piše dpa.

Od tada je bila u središtu borbe unutar stranačkog čelništva koja je ponovno buknula početkom ove godine, potaknuta raspravom o izbacivanju iz stranke njezinog člana koji je berlinski spomenik posvećen holokaustu nazvao "spomenikom srama".

Petry i njezine stranačke pristaše bili su za njegovo izbacivanje tvrdeći da te nesuglasice čine stranku manje prihvatljivom među glasačima, no nisu uspjeli spriječiti da njegov pobornik bude odabran kao drugi na listi za pokrajinu Sasku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemački izbori, frauke petry, tvrda desnica, AfD, njemačka