Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Hoće li Aleksandar Vučić i Andrej Plenković biti novi Cvetković i Maček, sprema li se nova Jugoslavija?

Hoće li Vučić i Plenković sutra biti novi Cvetković i Maček, teško je reći. Nažalost, BiH je u političkom rasulu, a Vučić pušta priču po kojoj iza njega stoje Angela Merkel i Vladimir Putin.

Piše: Mislav Miholek

Izbori u Srbiji trijumf su Vučićeve politike. U prvom krugu je počistio sve protivnike, najveća prijetnja Šešelj definitivno je umrtvljena, lijeva opozicija ne zna tko im točno nosi glavu, jedino je problem što deset posto stanovništva glasa za fiktivnog lika imena Ljubiša Preletačević Beli.
    
Za razliku od Ivana Pernara, Luka Maksimović koji stoji iza zabavne persone Belog, istinski je krik generacija rođenih u osamdesetima i devedesetima koje suvremena Europa sustavno prežvakava. Nekako se to jače vidi iz perspektive jedne Srbije, koja još nije u Uniji i čiju mladost ubija nezaposlenost i beznađe. Deset posto je jaka opomena srpskom establišmentu kojim sada čvrsto drma Vučić.
    
Danas se u Mostaru sastaju hrvatski i srbijanski premijer. Vrhovi srbijanske i hrvatske politike uvijek su se dobro razumjeli. Jugoslavija bi imala mirni Drugi svjetski rat da dio vojske i SPC nisu digli puč 27. ožujka 1941. povučeni na udicu britanske vanjske službe MI6. Zvuči gordo, ali da ona budala od đenerala Simovića nije Hitlera povlačio za brkove, Banovina Hrvatska bi opstala i ne bi postojao Jasenovac i cijeli niz ustaških stratišta. Dakle, Banovina Hrvatska bila
je odlično rješenje, što su mnogi u Srbiji shvatili tek nakon što su njemačke gusjenice donijele ustaše.

Franjo Tuđman
i Slobodan Milošević imali su također čudesno dobar odnos, koji je uglavnom kvarila činjenica da je Slobi iznad glave stajala JNA i SANU.
   
Hoće li Vučić i Plenković sutra biti novi Cvetković i Maček, teško je reći. Nažalost, BiH je u političkom rasulu, a Vučić pušta priču po kojoj iza njega stoje Angela Merkel i Vladimir Putin.

Za Putina je sigurno, ali znajući katastrofalno loše vanjskopolitičke procjene Angele Merkel, moguće da je i ona iza Vučića.  Po dijelu medija i analitičara, sprema se nova četvrta Jugoslavija (bez Hrvatske) u koju bi ušle Srbija, BiH, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, a možda i Albanija. Smatra se da je jedna od političkih priprema za taj scenarij bila i tzv. Sarajevska deklaracija koja negira zasebnost južnoslavenskih jezika.

Nije teško za pogoditi koja bi zemlja i koja bi ličnost bila tu glavna. Koliko ima istine u ovome svemu, to tek trebamo vidjeti, ali Aleksandru Vučiću ne bi teško palo biti novi Tito.