Tvrtke

MOSTAR: Premijer Plenković očekuje stabilizaciju poslovanja Agrokora

Pokretanje inicijative za donošenje posebnog zakona, čini se, ubrzalo je procese oko postizanja dogovora vlasnika, uprave, vjerovnika, kreditora i dobavljača, kazao je Plenković.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako Hrvatska očekuje da će nakon poteza države, banaka i uprave doći do stabilizacije poslovanja Agrokora koja će se osjetiti i u drugim državama u kojima koncern posluje.

"Zakon koji donosimo odnosi se prije svega na Hrvatsku, na one kompanije koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj. No, zainteresirani smo da se ta stabilnost osjeti u pozitivnom smislu i u drugim zemljama gdje je kompanija aktivna", rekao je Plenković na tiskovnoj konferenciji na marginama mostarskog gospodarskog sajma.

Pokretanje inicijative za donošenje posebnog zakona, čini se, ubrzalo je procese oko postizanja dogovora vlasnika, uprave, vjerovnika, kreditora i dobavljača, kazao je Plenković.

"Nama je u interesu svako rješenje koje je održivo i koje će uzeti u obzir interese svih dionika tog procesa. Naravno i zaposlenika", dodao je premijer.

Napomenuo je kako će vlada podržati i svako drugo rješenje koje je dobro za sve strane.

"Ako se dođe u situaciju da treba primijeniti odredbe zakona koji ćemo, nadam se, usvojiti ovoga tjedna, mi smo spremni preuzeti odgovornost i pomoći procesu restruktiranja i održivosti koncerna", istaknuo je Plenković.

Sabor u srijedu počinje raspravu o tzv. 'lex Agrokoru'.

Upitan oko Vučićeve izjave da će oko problema Agrokora razgovarati s predstavnicima ruskih banaka, Plenković je rekao kako nije čuo za tu izjavu i doda da je tijekom sinoćnje večere s Vučićem i drugim dužnosnicima razgovarao 'vrlo načelno'.

"Dijalog koji vodimo uključuje sve zainteresirane", rekao je hrvatski premijer.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Mladen Ivanić izjavio je da bosanskohercegovački dobavljači neće biti zakinuti zbog problema hrvatske kompanije. "Očekujemo da dobavljači iz BiH budu tretirani kao i svi drugi dobavljači Agrokora u iznalaženju rješenja", kazao je.

Plenković je pozdravio održavanje Sajma gospodarstva u Mostaru ističući da se radi o vrlo važnoj manifestaciji s koje su poslane gospodarske i političke poruke.

Govoreći o rješavanju problema vezanog za izbor hrvatskih političkih predstavnika u BiH, premijer Plenković je istaknuo kako očekuje jednakopravnost naroda.

"Stav HDZ-a BiH, stav HNS-a BiH, Vlade RH i moj osobni je da treba pronaći rješenje u kojemu će Hrvati kao konstitutivni narod, kao narod kojemu želimo punu ravnopravnost, biti u poziciji birati svoje legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Vjerujemo i da će drugi akteri prepoznati duh Daytona", rekao je Plenković koji je u popodnevnim satima završio dvodnevni posjet Mostaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, andrej plenković, AGROKOR, BIH, MOSTAR, hrvatsko gospodarstvo